Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 342
 İndirme 50
Borsa İstanbul Banka Hisse Senetleri ile Bist-100 Endeksi Korelasyon Analizi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bir bankanın hisse fiyatı, diğer sektörlere ait şirketlerin hisse fiyatlarını etkileyen genel piyasa duyarlılığı, geleceğe ilişkin beklentiler, temel değerlemeler gibi temel faktörlerden etkilenebileceği gibi, bunlarla birlikte merkez bankası faaliyetleri ve tüm ekonomi içerisinde bankacılık hizmetlerine olan talepteki artış veya azalış gibi faktörlere bağlı olarak diğer sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinden ayrışabilir. Bu çalışmada, hisse senetleri Borsa İstanbul’da işlem gören bankaların, 2002-2019 yılları arası günlük verileri kullanılarak, günlük korelasyon katsayılarındaki zaman degişimi özelliklerinin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Günlük korelasyon katsayıları, yirmi günlük hareketli ortalama kullanılarak hesaplanmıştır. Elde edilen ampirik bulgular, günlük korelasyonun zaman içinde oldukça değişken olduğunu ve bankalar arasında önemli ölçüde farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, minimum ve maksimum korelasyon değerlerine bakıldığında, Halk Bankası, Bist-100 endeksi ile tam negatif korelasyon gösterirken, Albarakatürk, Denizbank ve Vakıflar Bankası, Bist-100 endeksi ile tam positif korelasyon sergilemektedir. Ortalama korelasyon katsayıları incelendiğinde ise, Denizbank hissesi en düşük yirmi günlük hareketli ortalama korelasyonu gösterirken, Garanti Bankası ve İş Bankası (C) hisseleri en yüksek ortalama korelasyona sahiptir. Bu çalışmayla, gelişmekte olan finansal piyasalardan biri olarak, yatırımcı beklentileri doğrultusunda gelişmiş finansal piyasalara göre daha büyük ekonomik ve finansal fırsatlar sunarken aynı zamanda büyük ölçüde riskler de barındıran Borsa İstanbul için, finansal varlık yönetimi ve risk yönetimi açısından katkı sağlayan sonuçlar elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 376
Turkish Studies Economics, Finance, Politics