Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Mevcut kömürlü bir termik santralin güneş destekli hibrit santrale dönüşümünün teknik ve ekonomik analizi
2020
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, mevcut kömür yakıtlı bir termik santrale yoğunlaştırılmış güneş enerjisi entegre edilerek elde edilen hibrit güç santralinin termodinamik ve ekonomik analizi yapılmıştır. Termodinamik etkiler incelenirken spesifik tarihler, zaman, güneş ışınımı şiddeti, güneş enerjisi santralinin alanı ve yük faktörü parametre olarak alınmıştır. Öncelikle termodinamik optimizasyon yapılarak güneş enerjisi santralinin alanı belirlenmiştir. Daha sonra belirli senaryolar çerçevesinde güneş enerjisinin yıllık elektrik üretimindeki payı ile yakıt ve emisyon tasarrufları hesaplanmıştır. Termodinamik analizler sonucunda, güneş alanının yüksek basınç ön ısıtıcılarına paralel olarak yerleştirilmesinin en uygulanabilir çözüm olduğu bulunmuştur. Ekonomik hesaplarda ise emisyon ve yakıt tasarrufları ile güneş enerjisinin yıllık elektrik üretimindeki payı dikkate alınarak yatırımın geri ödeme süresi bulunmuştur. Emisyon birim fiyatı ve güneş alanı birim fiyatının geri ödeme süresi üzerindeki etkisi incelenmiştir. En fazla yıllık yakıt ve emisyon tasarrufu sırasıyla 7003,667 t/yıl ve 7748,849 tCO2/yıl olarak Senaryo 7 için bulunmuştur. Güneş alanı birim fiyatının 132 €/m2 veya yenilenebilir enerji için sağlanan destek fiyatının 0,225 €/kWh olması durumunda geri ödeme süresinin 7 yıl olabileceği bulunmuştur. Sonuç olarak, Türkiye’de uygulanacak bu hibrit sistemin finansal açıdan gelecek yıllarda çok daha ekonomik olabileceği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Technical and economic analysis of the transformation of an existing coal thermal plant into a solar-supported hybrid plant
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the thermodynamic and economic analysis of the hybrid power plant obtained by integrating concentrated solar energy into an existing coal-fuel thermal power plant was carried out. When the thermodynamic effects are studied, the specific dates, times, intensity of solar radiation, the area of the solar power plant and the load factor are taken as parameters. First of all, thermodynamic optimization has determined the area of the solar power plant. Subsequently, in the framework of certain scenarios, the share of solar energy in the annual electricity production was calculated with fuel and emission savings. The results of thermodynamic analyses have found that the most practical solution is the placement of the solar area parallel to the high pressure front heater. In the economic accounts, the return time of the investment was found, taking into account emissions and fuel savings and the share of solar energy in the annual electricity production. The emission unit price and the impact of the solar area unit price on the refund period have been studied. The maximum annual fuel and emissions savings were found for Scenario 7 respectively at 7003,667 t/year and 7748,849 tCO2/year. The solar area unit price is 132 €/m2 or the support price for renewable energy is 0.225 €/kWh, the refund period may be 7 years. As a result, this hybrid system that will be implemented in Turkey could be much more economical in the coming years.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.272
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi