Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 6
Suriyeli Göçmen Aile Yapısında Kadının Konumu: Ankara Örneği
2022
Dergi:  
Turkish Academic Research Review
Yazar:  
Özet:

Göç, toplumları ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi olarak etkileyen bir yer değiştirme hareketidir. 2011’de başlayan Suriye’deki iç savaşla birlikte yüz binlerce insan canlarını kurtarmak için ülkeden göç etmiştir. Kadınlar ve çocuklar, bu savaşın mağdur olan en önemli dezavantajlı grubu olmuştur. Savaşın çeşitli dini, sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel pek çok sonucu olmuştur. Bunlardan biri de aile ve kadının konumunda meydana gelen değişimlerdir. Göç süreci, hem ev sahibi hem de misafir ülkelerin aile yapısının değişmesine neden olabilmektedir. Göç, kadının rolünü ve konumunu daha da önemli hale gelmesini sağlamıştır. Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar, savaş, siyasi baskı gibi sebeplerle birçok aile Türkiye’nin farklı yerlerine göç etmiştir. Bu araştırmada amaç, Ankara’ya göç eden ve Mamak, Altındağ, Yenimahalle, Keçiören ilçelerinde ikamet eden Suriyeli göçmen kadınların, göç sonrası yaşadıkları aile yapısındaki değişimi ele almaktadır. Bu çalışma göçün kadının aile içi konumu ve sorumluluklarında meydana getirdiği farklılığını, dini, sosyo-kültürel, ekonomi ve eğitim yönleriyle ele alması bakımından önemlidir. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada, zorunlu olarak Türkiye’ye göç etmiş ve Ankara’da ikamet eden Suriyeli 20 göçmen kadınla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler, 45 dakika ile 3 saat aralığında değişmektedir. Ayrıca sahada bulunulan süre içerisinde çalışma yürütülen toplumsal grupla kısmi zaman geçirilmiştir. Derinlemesine görüşme ile Ankara’daki Suriyeli göçmen kadınların aile yapısı ve kendi konumları anlamaya çalışılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda demografik veriler, sosyo-kültürel yapı ve aile yapısı gibi konular ele alınmıştır. Araştırma sonucunda zorunlu göçün kadın katılımcıların hayatında dini, sosyal, kültürel yapılarına ilişkin etkiler meydana getirdiği görülmüştür. Bu etkiler, katılımcıların yaşantılarında, aile içi ilişkilerinde değişimin yaşanmasına sebep olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Status Of Women In The Syrian Migrant Family Structure: Example Of Ankara Province
2022
Yazar:  
Özet:

Immigration is a movement of displacement that has affecting societies economically, socially, culturally and politically. During the civil war in Syria that has started in 2011, hundreds of thousands of people have migrated abroad to save their lives. Women and children have been the most disadvantaged group of victims of this war. The war had many religious, social, economic, political and cultural consequences. One of them is the change in the family structure and the status of women. The immigration process caused the family structure of both host and guest countries to change. Immigration has made the role and status of women even more significant. Many families have migrated to different parts of Turkey due to internal disorders, war and political pressure in Syria. The aim of this research is to address the change in the family structure of Syrian migrant women who migrated to Ankara Province and reside in the districts of Mamak, Altındağ, Yenimahalle, Keçiören after immigration. This study has importance in the means of addressing the difference that immigration creates in women's status and responsibilities in the family additional to the religious, socio-cultural, economic and educational aspects. In this study, in which gereksiz qualitative research methods were used, in-depth interviews were conducted with 20 Syrian migrant women who had forcibly migrated to Turkey and reside in Ankara. Interviews range from 45 minutes to 3 hours. In addition, some time was spent with the social group with which the study was carried out while working in the field. By appliying in-depth interviews, it is aimed to figure out the family structure and statuses of Syrian migrant women in Ankara. As a result of the interviews, topics such as demographic data, socio-cultural structure and family structure were discussed. As a result of the research, it was seen that forced immigration had impacts on the lives of female participants depending on their religious, social and cultural structures. These impacts have caused changes in the lives of the participants and their domestic relationships.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Academic Research Review

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 335
Turkish Academic Research Review