Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 58
 İndirme 17
TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR İÇİN İSTATİSTİKİ BİR MODEL ÖNERİSİ: ÇOKLU MÜTEKABİLİYET ANALİZİ TEKNİĞİ
2023
Dergi:  
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, kategorik değişkenlerin analizinde kullanılan istatistiki yöntemlerden biri olan çoklu mütekabiliyet analizinin (multiple correspondence analysis) avantajlarını, potansiyellerini ve analitik değerini Türkiye’de siyasi parti araştırmaları için açığa çıkarmak amacındadır. Bu çalışmada tekniğin sosyal bilimler içinde yaygınlaşmasında önemli bir yere sahip olan Bourdieu’nün görüşlerinden, ilgili literatürden ve tekniğin yazarın önceki kullanımları üzerine inşa edilen oto-analizden yararlanılmıştır. Teknik, araştırmacılara farklı düzeylerde avantajlar sağlamaktadır. Birincisi devasa veri setlerinden oldukça ekonomik yorumlar yapılabilme olanağını sunmaktadır. İkincisi bu teknik aracılığıyla gündelik yaşamdaki ampirik bireyler, analiz içerisinde tanımlandıkları nitelikleriyle epistemik bireyler olarak inşa edilebilmektedir. Üçüncüsü, değişkenler (ve kategorileri) arasında a priori teori, model veya hipotezler gerektirmediği için göreli bir kolay bir kullanım olanağı sunmaktadır. Dördüncüsü, mikro düzey etnografik araştırmalar için örneklem seçimine istatistiki bir dayanak oluşturabilmektedir. Tüm bu nedenlerle, sonuç olarak çalışmada Türkiye’de siyasi partiler araştırmalarında neredeyse hiç kullanılmayan çoklu mütekabiliyet analizi tekniği araştırmacıların kullanabileceği özgün bir istatistiki yöntem olarak önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Statistical Methodology Proposal For Research On Political Parties In Turkey: Multiple Correspondence Analysis Technique
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to reveal the advantages, potentials and analytical value of multiple correspondence analysis, which is one of the statistical methods used in the analysis of categorical variables, for political party literature in Turkey. In this study, Bourdieu’s opinions, who has a major role on dissemination of the technique within the social sciences, relevant literature and an auto-analysis that builds upon the prior uses of the technique by the author has been utilized. The technique provides researchers with different levels of advantages. First, it offers the opportunity to make very economical interpretations from big data sets. Second, through this technique, empirical individuals in everyday life can be constructed as epistemic individuals with the defined qualities in the analysis. Third, the technique offers a relatively easy use, as it does not require any a priori theory, model, or hypotheses between variables (and their categories). Fourth, it can provide a statistical basis for case selection for micro-level ethnographic studies. To conclude, for all these reasons, multiple correspondence analysis technique, which is almost never used in political parties research in Turkey, is suggested as an original statistical method that researchers can use.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.206
Atıf : 4.760
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute