Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 9
Türk Vatandaşlığının Yetkili Makam Kararı ve Seçme Hakkının Kullanılmasıyla Kaybedilmesi Halleri
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Türk vatandaşlığının kaybı; “yetkili makam kararı” ve “seçme hakkının kullanılmasıyla” gerçekleşir. Yetkili makam kararıyla vatandaşlığın kaybı “çıkma” “kaybettirme” ve “ iptali” ile mümkün olmaktadır. Literatür taraması sonucunda yapılmış bu çalışmada amaç, yetkili makam kararıyla ve seçme hakkının kullanılmasıyla Türk vatandaşlığının nasıl kaybedildiği, bu durumun kişinin iradesiyle ve iradesi dışında nasıl gerçekleştiği, vatandaşlık kanunları, yönetmenlikler, uluslararası metinler ve bu metinler de yapılan değişiklikler dikkate alınarak araştırılmış ve incelenmiştir. Bu kapsamda kanunun eksiklerine ve uluslararası hukuka uygunluğu konusuna değinilmiştir. Elde edilen bulgulara esasen vatandaşlıktan çıkma, herkesin vatandaşlığını değiştirmede özgür oluğunun bir sonucu olarak Türk hukukunda kabul edilmiştir. Kanunlara esasen hiç kimse keyfi olarak vatandaşlıktan çıkartılmaz. Vatandaşlıktan çıkma Türk vatandaşlarının izin alarak kendi isteğiyle vatandaşlıktan çıkması veya başka bir devletin vatandaşlığına geçmesi ya da sadece Türk vatandaşlığından çıkarak diğer ülke vatandaşı olarak kalması durumudur. Kaybettirme kararı ilgili kişi açısından cezai mahiyette bir karar olduğu için şahsi sonuçlar doğurmakta ve kararı cumhurbaşkanı vermektedir. Vatandaşlığının hile veya yalan beyan sonucunda kazanıldığının tespit edilmesi durumunda, herhangi bir süreye tabi olmamaksınız vatandaşlığa alma kararının iptal edileceği düzenlenmiştir. İptal kararı ile ilgili kanunda her hangi bir sürenin olmaması kanunun açığı olarak değerlendirilmekte burada kişi ve kamu yararı bulunmamaktadır. Yapılan bu çalışma, ülkede yürütülen vatandaşlık çalışmaları konusunda vatandaşlığın kaybıyla ilgili yapılacak yeni araştırmalara kaynak teşkil etmesi açısından önem taşımakta ve bu sebeple literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Sonuç olarak Türk vatandaşlığının kaybında “kaybettirme” ve “iptal” Cumhurbaşkanı, “çıkarma” ise İçişleri Bakanlığının kanunda belirtilen şartların tamamlanmasıyla verilmektedir. “Seçme hakkı”, “kaybettirme”, “çıkarma” ile vatandaşlığını kaybeden kişinin eş ve çocukları eklenmezken “iptal” kararında eş ve çocuklarda etkilenmektedir. Karar Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren hüküm ifade etmekte ve bu tarihten itibaren kişi yabancı statüsünde olmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The loss of Turkish citizenship by the exercise of the authorized authority and the right to vote
2020
Yazar:  
Özet:

The loss of Turkish citizenship occurs by the "decision of the competent authority" and the "exploitation of the right to vote". With a decision of the competent authority, the loss of citizenship is possible with "output" and "loss" and "annulation". The purpose of this study, which was carried out as a result of the literature scan, was investigated and studied, taking into account the changes made by the authority's decision and the use of the right to vote, how the Turkish citizenship was lost, how this situation occurred by the person's will and beyond his will, the laws of citizenship, directives, international texts and these texts. In this context, the lack of law and compliance with international law have been pointed out. The findings obtained were essentially accepted in Turkish law as a result of the freedom of all to change their citizenship. Therefore, no one can be dismissed from citizenship. The withdrawal from Turkish citizenship is the condition that Turkish citizens with their permission withdraw from their citizenship on their own will or that they become citizens of another state or that they remain citizens of another country by withdrawal from Turkish citizenship only. The decision to lose is a criminal decision in the perspective of the person concerned, and the decision is made by the President. If it is found that your citizenship was obtained as a result of a fraud or a false statement, the decision to obtain citizenship will be cancelled without any period of time. In the law concerning the cancellation of the decision, no period of time is considered as the gap of the law, there is no personal and public benefit. This study is important in terms of providing resources to new research on the loss of citizenship on citizenship studies carried out in the country and therefore it is believed to contribute to literature. As a result, the loss of Turkish citizenship is given by the "loss" and "iptal" president, while the "extraction" is given by the completion of the requirements specified in the law of the Ministry of the Interior. The "right to choose", "lose", "exclude" and the spouses and children of the person who loses his citizenship are not added, while the "iptal" decision affects the spouses and children. The judgment shall be expressed from the date on which it was published in the Official Gazette and from that date the person is in a foreign status.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.690
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)