Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 171
 İndirme 34
GİULİO MONGERİ’NİN BANKA TASARIM İLKELERİ-ZİRAAT BANKASI ADANA ŞUBESİ ÖRNEĞİ
2016
Dergi:  
Çukurova Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

I. Ulusal Mimarlık akımının ülkemizdeki önemli temsilcilerinden olan Giulio Mongeri’nin Sainte Antoine Kilisesi, Maçka Palas, Taksim Anıtı Kaidesi, Tekel Başmüdürlüğü gibi çeşitli türlerde yapıları bulunmaktadır, ancak İtalyan mimarın tasarladığı banka yapıları sayıca diğer yapı türlerine baskındır. Mongeri’nin Ankara’da inşa edilmiş olan Osmanlı Bankası, Ziraat Bankası ve İş Bankası binaları başkentin oluşturulmasına ve Erken Cumhuriyet Dönemindeki banka tasarımına önemli katkılar sağlamış yapılardır. Mongeri aynı zamanda Anadolu’nun farklı kentlerinde Ziraat Bankası için şube binaları tasarlamış, özellikle beş kentteki şube binalarının (Aydın, Manisa, Kütahya, Eskişehir ve Adana) tip proje oldukları iddia edilmiştir. Bu çalışmada Giulio Mongeri tarafından tasarlanmış olan banka binalarının tasarım ilkeleri Ankara’daki Osmanlı Bankası ve İş Bankası binaları ile Adana’da inşa edilmiş olan Ziraat Bankası şube binası üzerinden incelenmiştir. Yapılara ait özgün çizimlerde, fotoğraflarda ve rölövelerde yapılan inceleme sonucunda köşe parsellerde yer alan banka binalarında giriş ile ana müşteri holünün bağlantısı, cephe süslemeleri, girişlerin vurgulanması vb. hususlarda Mongeri’nin ortak tasarım ilkeleri geliştirdiği anlaşılmıştır. Ziraat Bankası Adana şube binasının ise köşeden verilen girişi, cephe süslemeleri ve mimari detaylarıyla Mongeri’nin banka tasarımının ana ilkelerini yansıttığı ve 1. Ulusal Mimarlık Akımının başarılı örneklerinden birisi olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

GILIO MONGERİ'S BANK DESIGN PRINCIPLES-ZIRAT BANKAS ADANA
2016
Yazar:  
Özet:

I. The Giulio Mongeri, one of the important representatives of the National Architecture Stream in our country, has structures of various kinds, such as the Saint Antoine Church, the Maçka Palace, the Taksim Monument Hall, the Single Headquarters, but the bank structures designed by the Italian architect are also suppressed by many other types of structures. The Ottoman Bank, Ziraat Bank and Business Bank buildings of Mongeri, which were built in Ankara, have made significant contributions to the construction of the capital and the bank design in the Early Republic Period. Mongeri also designed branch buildings for Ziraat Bank in different cities of Anadolu, the branch buildings in five cities (Aydın, Manisa, Kütahya, Eskişehir and Adana) are claimed to be a type of project. In this study, the design principles of the bank buildings designed by Giulio Mongeri were studied through the Ottoman Bank and Business Bank buildings in Ankara and the Ziraat Bank branch building built in Adana. In the original drawings of the structures, in the photographs and in the rolls, the results of the review are the entrance to the bank buildings located in the corner parcels with the connection of the main customer hall, front decorations, the emphasis of entrances, etc. It is clear that Mongeri has developed common design principles. The Ziraat Bank Adana branch building, with the entrance given from the corner, front decorations and architectural details, reflects the main principles of the bank design of Mongeri and 1. It has been identified as one of the successful examples of the National Architecture Stream.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Çukurova Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 193
Atıf : 177
Çukurova Araştırmaları