Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
PARKİNSON HASTALARINDA FARKLI DENGE DURUMLARINA GÖRE GÖVDE KONTROLÜNÜN, EL FONKSİYONUNUN ve EL REAKSİYON ZAMANININ KARŞILAŞTIRILMASI
2023
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Bu çalışmanın amacı Parkinson hastalarında farklı denge durumlarına göre gövde kontrolünün, el fonksiyonlarının ve reaksiyon zamanının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem Çalışmaya 6’sı kadın toplamda 25 Parkinson hastası dahil edildi. Bireyler Berg Denge Ölçeği (BDÖ) kesme puanlarına göre Orta risk grubu (n=11) ve Düşük risk grubu (n=14) olarak ikiye ayrıldı. Gövde kontrolü ve fonksiyonlarını değerlendirmek için statik oturma ve dinamik oturma dengesi, gövde koordinasyonu alt parametrelerinden oluşan Gövde Bozukluk Ölçeği (GBÖ) ile değerlendirildi. El kavrama kuvveti Jamar el dinamometresi ile, el fonksiyonları Purdue Pegboard testi ile el reaksiyon zamanı ise Ruler Drop testi ile bilateral ölçüldü. Bulgular Gövde kontrolü için gruplar karşılaştırıldığında gövde bozukluk ölçeği toplam skorunda ve dinamik oturma alt parametresinde düşük risk grubu lehine anlamlı fark vardı (p=0.030, p=0.005). Ancak statik oturma ve koordinasyon alt parametrelerinde gruplar arası fark yoktu (p=0.181, p=0.558). Her iki elin el kavrama kuvvetinde, el becerisinde ve reaksiyon zamanında gruplar arası fark görülmedi (p>0.05). Sonuç Parkinson hastalarında orta riskli denge grubunun dinamik oturma dengesi ve gövde bozukluğu düşük risk grubundan kötü iken, el fonksiyonları ve reaksiyon zamanı benzerdir. Parkinsonlu bireylerde proksimal stabilizasyonda ve dengede kilit rol oynayan gövde ve distal mobilite için el fonksiyonlarının incelendiği daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Trunk Control, Manual Dexterity, and Reaction Time According To Different Status Of Balance In People With Parkinson Disease
2023
Yazar:  
Özet:

Objective This study aims to compare trunk control, manual dexterity, and reaction time according to different balance states in people with Parkinson's Disease (PwPD). Material and Method A total of 25 PwPD, 6 of whom were women, were included in the study. Individuals were divided into the Moderate-risk group (n=11) and the Low-risk group (n=14) according to the Berg Balance Scale (BBS) cut-off scores. To evaluate trunk control and functions, static and dynamic sitting balance were evaluated with the Trunk Impairment Scale (TIS), which consists of trunk coordination sub-parameters. Hand grip strength was measured with the Jamar hand dynamometer, manual dexterity was measured bilaterally with the Purdue Pegboard Test, and hand reaction time was measured bilaterally with the the Ruler Drop Test. Results When the groups were compared for trunk control, there was a significant difference in the dynamic sitting subparameter and the total score of the trunk impairment scale in favor of the low-risk group (p=0.030, p=0.005). However, there was no difference between the groups in static sitting and coordination sub-parameters (p=0.181, p=0.558). There was no difference between the groups in the grip strength, dexterity, and reaction time of both hands (p>0.05). Conclusion While the dynamic sitting balance and trunk impairment of the moderate-risk balance group was worse than the low-risk group, manual dexterity and reaction time were similar. Further studies are needed to examine manual dexterity for trunk and distal mobility, which play a key role in proximal stabilization and balance in PwPD.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.214
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi