Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 6
Ebeveyn Faktörünün Nijerya'daki Ayrı Evlerden Gelen Ergenlerin Benlik Saygısına Etkisi
2020
Dergi:  
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ailenin parçalanması çocukların ve ergenlerin öz-saygısını olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, çocuklar ve ergenler, kişisel özellikler veya ebeveyn faktörleri nedeniyle ailenin ayrılmasına farklı tepki verirler. Bu araştırma, ebeveyn faktörlerinin aile ayrılığının, ayrılan ailelerden okula giden ergenlerin öz-saygısı üzerindeki etkisini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Ayrıca, bu çalışma Nijerya'da ebeveynlerin ayrılmasının okul içi ergenlerin benlik saygıları üzerindeki etkilerini inceleyen Mustapha ve Odediran (2019) tarafından yapılan araştırmanın bir uzantısıdır. Katılımcılar, 10-20 yaşları arasında okula giden ergenlerdir, çoğunluğu kadın (165 %55) ve büyük ölçüde devlet okullarından (200 %66) gelen bireylerdir. Elde edilen veriler varyans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Ergenlerin ayrılık ve koruma dönemi, ayrılığın yanıtlayıcıların öz-saygıları üzerindeki etkileri vardır (ρ<0.05). Ancak, ayrılığın nedeni, koruyucu ve annenin eğitim düzeyi etkileşim etkileriyle ilişkilidir. Bu etkide, ergenlerin annelerinin ilkokul ve üniversite eğitimi olması diğer değişkinlere göre önemli ölçüde farklılaşma göstermektedir. Bulgular, incelenen ebeveyn faktörlerinin çoğu, ayrılığın ergenlerin öz-saygıları üzerinde etkisini iyileştiremediğinden, aile istikrarını destekleyen faktörlere odaklanılması gerektiğini söylemektedir. Danışmanlar, ebeveyn özelliklerinden bağımsız olarak bu ergenlerin öz-saygılarını geliştirmelerine yardımcı olmalıdır ve öğrencilerin düşük öz-saygılarının geliştirilmesi için uygun başetme stratejilerin farkında olmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Influence Of Parental Factors On Self-esteem Of Adolescents From Separated Homes In Nigeria
2020
Yazar:  
Özet:

Parents play a fundamental role in the upbringing of healthy and well balanced children. Sometimes these individuals whose union has bring into existence these youngsters are separated by divorce, work, death, abandonment among others leading the children to live with only a parent or guardian. This inquiry explores how the self-worth of in-school adolescents from separated families is impacted by the degree of parent education, the basis of separation and their custodians.  The researcher utilised the descriptive survey design. Simple random sampling technique was utilised to select two schools each from Ilorin, East, South and West LGAs respectively, making 6 schools all together. Three hundred respondents from separated families were purposively selected through consultation with school counsellors. The instrument used is an adapted form of Rosenberg measure of self-worth, which was validated and tested for consistency yielding co-efficient of 0.67. The study considered the flexibility of the self-worth of the in-school adolescents from separated families. Data amassed were subjected to analyses employing the Analysis of Variance. The outcomes of the inquiry revealed that the self-worth of the adolescents from separated families was undesirably affected particularly where their parents lack formal education. Similarly, the self-worth of respondents from parents whose unions have been legally dissolved was far worse. School counsellors should identify in-school adolescents from separated families particularly those from parents with no formal education and those from divorced parents and develop intervention strategies to assist them develop healthy and high self-worth. Also, counsellors should focus on refining the quality of parenting among single parents to help them lift the self-worth of their children/wards.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 978
Atıf : 7.454
2023 Impact/Etki : 0.417
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi