Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
İranlı ve Türk Araştırmacılar Nasıl İşbirliği Yapıyor? Bilimsel İşbirliklerinin İzlenmesi için İş Zekası Tabanlı Karar Destek Aracı
2022
Dergi:  
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerleme, her sektörde olduğu gibi yükseköğretim alanında da son teknoloji araçlarının kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu araçlar yöneticilerin yönetim fonksiyonlarını daha iyi yapmalarını sağlamakta, yürüttükleri faaliyetleri bilgiye dayanan etkin kararlar alarak sürdürmelerini sağlayabilmektedir. İş zekası teknolojisi bu araçlar arasında son yıllarda önemli bir stratejik yönetim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok farklı sistemden beslenen iş zekası uygulamaları, günümüzde operasyonel, taktik ve stratejik düzeyde farklı karar seviyelerinde kullanılabilecek bir dijital araçtır. Bilimsel araştırmaların yönetimi, izlenmesi, yıllar içindeki etkinliğin gözlenmesi için kullanılabilir. Bibliyometrik veriler bu noktada önemli araçlardır. Çalışmada Web of Science üzerinden elde edilen bibliyometrik veriler aracılığı ile, 2010-2020 yılları arasındaki İran ve Türkiye’nin bilimsel üretkenliği sorgulanmaktadır. Bu sorgunun karar vericiler için daha etkin ve parametrik yapılabilmesi için bir karar destek sistemi modellenmektedir. İki ülkenin bilimsel üretkenliği ilgili bibliyometrik veri kaynağı üzerinden makro düzeyde analiz edilmekte, mikro düzeyde ise iki ülkedeki araştırmacıların ortak ürettikleri yayınlar detaylı olarak araştırma alanları, araştırmacılar, kurumlar, üretilen eserler ve alınan atıflar, birlikte yayın yapılan dergiler, fonlar vb. açısından değerlendirilmektedir. Bilimsel üretkenlik, üniversiteler, bölgesel konum, ortak işbirliği yapılan diğer ülkeler başlıkları ile değerlendirilmektedir. Yoğun çalışılan alanlarda ön plana çıkan araştırma alanlarında içerik analizi yapılmakta ve iki ülkenin yoğun işbirliği yaptığı konu başlıkları üzerinde değerlendirme sunulmaktadır. İlgili dönemde iki ülkede ortak yayın sayısı 6,723 (5,915 makale)’dır. Her İki ülke de birbiriyle komşu olmasına rağmen araştırma yoğunluğunda işbirliği yapılan ülkeler listesinde sekizinci sırada yer almaktadır. Her iki ülke için en yoğun iş birliği yapılan ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere vardır. Her iki ülkede en yoğun birlikte çalışan ilk üç kurum İslami Azad Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’dir. Fizik, mühendislik, kimya, matematik ve malzeme bilimi en yoğun iş birliği yapılan araştırma alanlarıdır. Geliştirilen model, bilimsel üretkenliğin ülkeler düzeyinde değerlendirilmesi için paket yazılımlardan farklı, kullanışlı, detaylara inmeyi imkan sunan üniversite kütüphane veya bilimsel üretkenlik izleme servisleri için değerli bir araç olarak görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Decision Support System With Business Intelligence: Iranian and Turkish Researcher Collaborate Enough
2022
Yazar:  
Özet:

The advancement of information and communication technologies demands the employment of cutting-edge technological tools in many sectors, including higher education. These tools assist managers in performing their management tasks more effectively and in continuing their operations by enabling them to make informed judgments. Among these tools, business intelligence technology has risen to prominence in recent years as a critical strategic management tool. Feeding from many different systems, BI is a digital tool that can be used at different decision levels at the operational, tactical and strategic level. It may be used to organize and monitor scientific research, as well as to track its efficacy over time. Bibliometric data can be an important source for this important technology at this point. The study examines the province's, Iran's, and Turkey's scientific productivity between 2010 and 2020 using bibliometric data from Web of Science. A decision support system is modeled in order to make this query more effective and parametric for decision makers. The scientific productivity of the two countries is analyzed at the macro level through the relevant bibliometric data source, and at the micro level, the publications jointly produced by the researchers in the two countries are detailed in the research areas, researchers, institutions, works produced and citations received, journals published together, funds. Scientific production is measured in terms of institutions, regional location, and collaboration with other nations. The two nations collaborated on 6.723 publications over the relevant time (5.915 articles). Although both countries are neighbors to each other, they are in the eighth place in the list of collaborating countries in terms of research intensity. Among the countries with the most intense cooperation for both countries are the USA and England. The top three institutions working together most intensively in both countries are Islamic Azad University, Middle East Technical University, and Istanbul Technical University. Physics, engineering, chemistry, mathematics, and material science are the most intensely collaborative research areas. The developed model is seen as a valuable tool for university library services or scientific productivity monitoring, which is different from packaged software, provides the opportunity to go into details, for the evaluation of scientific productivity at the level of countries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 5.810
2023 Impact/Etki : 0.274
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi