Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Wistar albino sıçanlarında Hypericum triquetrifolium Turra. tohum metanol ekstraktlarının siklofosfamid-nedenli mesane hemorajik sistiti ve nefrotoksisitesi üzerine üroprotektif etkilerinin incelenmesi
2020
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, Hypericum triquetrifolium Turra (HT) tohum metanol ekstraktlarının (25,50,100 mg/kg, i.p., 6 gün boyunca) siklofosfamid (CYP) nedenli (150 mg/kg, tek doz, i.p.) akut mesane hemorajik sistit (HC) ve nefrotoksisiteye karşı olası üroprotektif etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada kullanılan Wistar albino sıçanlar, her biri yedi sıçan olmak üzere dokuz gruba ayrıldı. Grup 1 (kontrol) 0.5ml salin (SF) ile muamele edildi ve Grup 2, CYP (150 mg/kg) ile muamele edildi. Grup 3, 4, 5 sırasıyla 25, 50, 100 mg/kg HT ile tedavi edilirken, grup 6, 7, 8 sırasıyla 25, 50, 100 mg/kg HT + CYP ile tedavi edildi. Son olarak, Grup 9 (kontrol-2) 0.5ml-% 0.2 dimetil sülfoksit (DMSO) ile muamele edildi. Kan serumunda serum kreatinin, kan üre azotu (BUN), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) seviyeleri ölçüldü. Bulgular: CYP ile tedavi edilen sıçanların histopatolojik olarak hafif-orta derecede mesane ve böbrek yaralanmaları vardı. Böbrek hasarının biyokimyasal belirteçleri olan serum kreatinin ve BUN düzeyleri, kontrol grubuna göre önemli ölçüde artmıştır. Sonuç: HT, enflamasyonu ve apoptozu inhibe ederek sıçanlarda CYP ile ilişkili mesane HC'si ve nefrotoksisite üzerinde koruyucu bir etki göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Uroprotective Effects Of Seed Methanol Extracts Of Hypericum Triquetrifolium Turra. On Cyclophosphamide-induced Bladder Hemorrhagic Cystitis and Nephrotoxicity In Wistar Albino Rats
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study investigated the possible uroprotective effects of Hypericum triquetrifolium Turra. (HT) seed methanol extracts (25,50,100 mg/kg, i.p., for 6 days) against cyclophosphamide (CYP)-induced (150 mg/kg, single dose, i.p.) acute bladder hemorrhagic cystitis (HC) and nephrotoxicity in rats. Materials and Methods: Wistar albino rats used in this study were divided into nine groups, each including seven rats. Group 1 (control) was treated with 0.5ml saline (SF) and Group 2 was treated with CYP (150 mg/kg). Groups 3, 4, 5 were treated with 25, 50, 100 mg/kg HT, respectively while groups 6, 7, 8 were treated with 25, 50, 100 mg/kg CYP + HT, respectively. Finally, Group 9 (control-2) was treated with 0.5ml-%0.2 dimethyl sulfoxide (DMSO). The serum creatinine, blood urea nitrogen (BUN), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) levels were measured in blood serum. Results: The CYP-treated rats histopathologically had mild-moderate bladder and renal injuries. The serum creatinine and BUN levels, which are the biochemical markers of renal injury, significantly increased compared to the control group. Conclusion: HT showed a protective effect on CYP-related bladder HC and nephrotoxicity in rats by inhibiting inflammation and apoptosis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.828
Cukurova Medical Journal