Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 5
MEDYA KULLANIMI VE SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARI: COVID 19 PANDEMİ SÜRESİNCE DUYGUSAL VE RUHSAL DURUMLARI YÖNETMEK
2022
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Covid-19 salgını halkın sağlığı ve refahı için ciddi bir tehdittir. Bu çalışma zihinsel durum ve davranışlar üzerinde medya kullanımının ve medyaya olan güvenin psikolojik ve davranışsal etkisini inceler. Çalışmada hem geleneksel hem de yeni medyanın etkileri incelenmiş ayrıca kısıtlamanın sosyal ve psikolojik durumlar üzerindeki etkisi de çalışmaya dahil edilmiştir. 339 katılımcıya anket uygulanarak kesitsel bir araştırma yürütüldü. Medya kullanımı, hükümete ve bilime güven, çatışma ve uyumun yanı sıra bir dizi duygusal ve zihinsel durum incelendi. Çalışma sonuçları geleneksel medya kullanımının yeni medya kullanımına göre Covid-19 korkusuyla önemli ölçüde ilişkili olduğunu göstermiştir. Sosyal medya türlerinden sadece Facebook kullanımının psikososyal olumsuzluk ile anlamlı negatif korelasyonu vardır. Önleyici tedbirlere uymanın sadece bilime olan güvenle ilintili olduğu öngörüldü. Hükümete olan daha yüksek güven, daha düşük seviyede korku ve psikososyal olumsuzlukla ilişkili olup bunun depresyonla ilişkisi ise olumluydu. Aile içi çatışmaların hem psikososyal hem de depresyonla ilişkili olduğu öngörüldü. Çalışma sonuçları farklı medya türlerinin olumsuz duyguları azaltabileceği veya şiddetlendirebileceği ayrıca bunların etkilerinin fark edilmesinin önem teşkil ettiğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar ayrıca kısıtlama dönemindeki psikolojik ve sosyal durumların ruh sağlığı ve kişiler arası ilişkiler üzerindeki etkilerini göstermektedir. Bulgular, yeni enfeksiyon dalgaları karşısında kısıtlamaların dikkatlice düşünülmesi gereken bir seçenek olması ve uygulamalar öncesinde psikolojik bakım çözümlerinin yer alması gerektiğini gösteriyor.

Anahtar Kelimeler:

Media Use and Lockdowns: Navigating Emotional and Mental States During The Covid-19 Pandemic
2022
Yazar:  
Özet:

The Covid-19 pandemic is a severe threat to public health and well-being. This study examined the psychological and behavioral impact of media use and trust on mental states and behavior. We examined the effects of both traditional and new media, and included the effects on social and psychological states associated with a lockdown. A cross-sectional study was conducted with 339 survey participants. Media use, government and scientific trust, conflict and compliance, as well as a range of emotional and mental states were examined. Results reveal that use of traditional media, rather than new media, was significantly associated with fear of Covid-19. Among social media, only Facebook use had a significant negative relationship with psychosocial negativity. Compliance with preventive measures was predicted only by trust in science. Higher trust in government was related to lower levels of fear and psychosocial negativity, which, in turn, were positively associated with depression. Family conflict was predicted by both psychosocial negativity and depression. The results demonstrate that different media can alleviate or exacerbate negative emotions and it is important to discern their effects. They also show how social and psychological states during a lockdown may further impact mental health and affect interpersonal relationships. The findings highlight that as new waves of infection occur, lockdowns should be a carefully considered option, and psychological care solutions have to be in place before they are implemented.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.927
Atıf : 18.204
2023 Impact/Etki : 0.337
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi