Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 4
İranlı Göçmenlerin Türk ve İran Kültürü Algısı: ZMET Tekniği ile Karşılaştırmalı Bir Çalışma
2023
Dergi:  
Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de yaşayan İranlı göçmenlerin, Türkiye ve İran’da sosyal hayatta var olan kültür ve iletişime yönelik algılarını saptamaktır. Çalışmada İranlı göçmenlerin sosyal hayatta yaşadıkları kültür ve iletişime yönelik öne çıkanlar araştırılmıştır. Ayrıca İranlı göçmenler için Türk ve İran kültüründe en çok öne çıkan konular belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda kartopu örneklem kullanılarak Türkiye’de yaşayan İranlı göçmenlere ulaşılmıştır. Çalışmada Zaltman’ın ZMET tekniği kullanılmıştır. Türkiye’de yaşayan 10 İranlı göçmen ile tekniğin sunduğu basamaklar doğrultusunda derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşme içerikleri sanal ortama yazı olarak aktarılmış ve içerik analizi yapılarak belli kodlar çıkarılmıştır. Bu analiz sonucunda fikir birliği haritası oluşturulmuştur. Sonuç olarak İranlı göçmenlerin İran kültürünü, nazar boncuğu, dini liderler, anne, Nevruz bayramı, kıyafet ve ibadet üzerinden açıkladıkları, Türk kültürünü ise Atatürk, doğal yaşam, deniz, rahatlık, samimiyet, dostluk, korku üzerinden açıkladıkları görülmektedir. Katılımcılar İran’ın küresel bir savaşta olduğunu belirtip ülkeyi çoğunlukla kırmızı renk ile açıklamaktadır. Türkiye için ise kültürel kodlara yönelik kırmızı, mavi, yeşil ve bej renkler üzerinde durulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Iranian Migrants’ Perceptions Of Turkish and Iranian Culture: A Comparative Analysis With Zmet Technique
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to determine the perceptions of culture and communication in the social life of Iran and Türkiye. In the study, the prominent aspects of how Iranian migrants experience the culture and communication in the social life were examined. Furthermore, it was endeavored to ascertain the most important issues in Turkish and Iranian culture for Iranian migrants. In this context, Iranian migrants who reside in Türkiye were reached by using Snowball Sampling method, and Zaltman’s ZMET Technique was used in the study. According to this technique, in-depth interviews were made with 10 Iranian migrants who reside in Türkiye. The contents of the interviews were transferred to a virtual environment as text, and specific codes were determined via content analysis. As a result of this analysis, a consensus map was created. Consequently, it was observed that Iranian migrants associated Iranian culture with the Nowruz festival, family, Iranian dishes and desserts, historical symbols, and religious symbols and they described Turkish culture through Atatürk, the Turkish flag, family, city, and the social life. The participants mentioned that Iran is in a global war and therefore, they depicted the country mostly in the color red. The cultural codes and the colors red, blue, green, and beige were emphasized for Türkiye.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 351
Atıf : 1.006
Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi