Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
YÜZEYSEL TEMELLİ YAPI GRUBUNUN DİNAMİK DAVRANIŞININ İNCELENMESİ
2018
Dergi:  
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Deprem anında yerel zemin koşullarına bağlı olarak yapılarda meydana gelen hasarlar gerçek zemin parametreleriyle modellenerek yapı-temel-zemin davranışının doğru bir şekilde analiz edilmesini sağlar. Bu çalışma kapsamında, yüzeysel temelli bir yapı grubu (farklı temel genişliğine sahip) 2 boyutlu sonlu elemanlar yöntemi ile dinamik davranışı iki farklı deprem yönü kullanılarak incelenmiştir. İlk aşamada deprem ivme kaydı binalara D-B yönlü (x-x yönlü), ikinci aşamada ise K-G yönlü (y-y yönlü) etki ettirilmiştir. Farklı kat yüksekliklerine sahip yapı grubu kendi içinde değerlendirildiğinde, K-G yönlü analizlerde, ivme kaydının maksimum olduğu zaman aralığında en büyük yerdeğiştirme 5 katlı binanın tepe noktasıda 0.55 m elde edilmiştir. Benzer kat adedine sahip bir binada temel genişliği 2 katı kadar artırıldığında, elde edilen yatay yer değiştirme değeri daha düşük elde edilmiştir. Her iki doğrultudaki ivme kaydının binalara etki ettirildiği durumlar karşılaştırıldığında; K-G yönlü durumda elde edilen yer değiştirme değerleri D-B doğrultusunda elde edilen yer değiştirme değerlerine göre %50 oranında azalmıştır. Deprem bölgelerinde inşa edilecek yapılar için, depreme dayanıklılığı incelenirken önemli bir parametre de binaya etkiyen deprem yönüdür. İnceleme alanı D-B doğrultulu bir fay sistemi içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla, çalışmadan elde edilen dinamik analizler incelendiğinde, D-B uzantılı binaların diğer yönlerde yer alan aynı özelliklere sahip binalara göre daha az hasar aldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Surface Basic Making Group's Dynamic Behavior
2018
Yazar:  
Özet:

Earthquake immediately depends on the local ground conditions, the damage that occurs in structures is modeled with real ground parameters, ensuring that the structure-base-ground behavior is properly analyzed. In the context of this study, a surface-based structure group (with different basic widths) studied the dynamic behavior using two different earthquake directions with the 2-dimensional final elements method. In the first phase the earthquake drive recorded the buildings in D-B direction (x-x direction), and in the second phase in K-G direction (y-y direction). When the structure group with different floors of heights was assessed in itself, in K-G-directed analyses, the largest ground change in the interval when the momentum record was maximum was achieved at 0.55 m at the top point of the 5 floors building. When the basic width is increased by up to 2 times in a building with a similar floor unit, the obtained horizontal location change value is achieved lower. Compared with the circumstances in which both directions have impacted the buildings, the location change values obtained in the K-G direction have decreased by 50% compared to the location change values obtained in the D-B direction. For structures to be built in earthquake areas, an important parameter in the study of earthquake resistance is the earthquake direction that affects the building. The inspection area is located within a D-B-directed fiber system. Thus, when the dynamic analyses obtained from the study were studied, it was found that D-B extended buildings had less damage than buildings with the same characteristics located in other directions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 136
Atıf : 228
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi