Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Yonca Silajında Kolay Çözünebilen Karbonhidrat Kaynağı Olarak Gofret Atıklarının Kullanımının Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, yonca silajına kolay çözünür bir karbonhidrat kaynağı olarak gofret atığının ilavesinin silaj kalitesi, fermantasyon özellikleri, in vitro organik madde sindirimi ve in vitro CH4 değerleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Taze yonca bitkisi %0 gofret atığı (Kontrol), %1 gofret atığı, %2 gofret atığı, %4 gofret atığı ve %6 gofret atığı ile 60 gün süreyle silolanmıştır. Silajların kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), asit deterjan fiber (ADF), nötral deterjan fiber (NDF), in vitro organik madde sindirimi (IVOMS), metabolize olabilir enerji (ME) ve in vitro CH4 değerlerinde gruplar arasında farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Silajların IVOMS ve ME değerleri incelendiğinde kontrol grubuna kıyasla tüm katkılı gruplarda artışlar gözlemlenmiştir. Gofret atıklarının miktarına bağlı olarak silajların pH, amonyak nitrojeni (NH3-N/TN) ve karbondioksit (CO2) değerlerinde düşüş gözlenmiştir. Çalışmada en yüksek laktik asit miktarı %6 gofret atığı eklenen grupta oluşmuştur. Propiyonik asit (PA) sadece kontrol grubunda tespit edilmiştir. Bütirik asit (BA) değerleri ise gofret atığı ilavesine bağlı olarak azalma eğilimi göstermiş ve %4 ve %6 gofret atığı ilave edilen gruplarda tespit edilememiştir. Silajların maya ve küf değerleri gofret fire oranındaki artışa paralel olarak azalmıştır. Sonuç olarak kolay eriyebilir karbonhidrat kaynağı olarak gofret atığı ilavesinin yonca silaj kalitesi ve fermantasyon özellikleri üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Usage Of Wafer Waste As An Easily Soluble Carbohydrate Source In Alfalfa Silage
2023
Yazar:  
Özet:

This study examined the addition of wafer waste as a readily soluble carbohydrate source to alfalfa silage for its impact on silage quality, fermentation characteristics, in vitro organic matter digestion, and in vitro CH4 values. Fresh alfalfa was ensiled with 0% wafer waste (Control), 1% wafer waste, 2% wafer waste, 4% wafer waste, and 6% wafer waste for 60 days. The differences between the groups in dry matter (DM), crude protein (CP), crude ash (CA), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), metabolizable energy (ME), in vitro organic matter digestion (IVOMD), and in vitro CH4 values of silages were found to be statistically significant. In comparison to the control group, increases in IVOMD and ME values were seen in all additive-containing groups. Depending on the quantity of wafer waste, the pH, ammonia nitrogen (NH3-N/TN), and carbon dioxide (CO2) values of the silages declined. In the study, the highest amount of lactic acid occurred in the group with 6% wafer waste added. Propionic acid (PA) was detected only in the control group. Butyric acid (BA) values tended to decrease depending on the addition of wafer waste and were not found in the groups to which 4% and 6% wafer waste addition. Yeast and mold values of the silages decreased in parallel with the increase in the wafer waste rate. As a result, it was determined that adding wafer waste as an easily soluble carbohydrate source positively affected alfalfa silage quality and fermentation characteristics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 808
2023 Impact/Etki : 0.027
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi