Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
Allah Resûlü’nün İstiğfârını Nasr Sûresi Bağlamında Temellendirme
2023
Dergi:  
Türkiye İlahiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İstiğfar, kişinin işlediği günahtan ötürü Allah’a yalvarmak ve özür beyan etmek suretiyle bağışlanmasını kalbi ve diliyle talep etmesidir. Kur'ân’da farklı manaları da içeren istiğfar lafzı en fazla günahlardan mağfiret olunma manasında kullanılmıştır. Öte yandan Kur’an’da Allah’ın buyruklarını ve mesajlarını insanlığa iletmek için seçtiği peygamberlerin de istiğfar ettiklerine dair âyetler dikkat çeker. Kur’an-ı Kerim’de istiğfarından bahsedilen peygamberlerin ilki Hz. Âdem’dir (a.s.). Nehyedildiği halde yasaklı ağacın meyvesinden yemesi onu istiğfara sürüklemiştir. Ayrıca Kur’an peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed’in (s.a.s.) gelmiş, geçmiş ve gelecek tüm günahlarının bağışlandığını aktarmanın yanı sıra O’nun da yaptığı istiğfarlara yer vermektedir. Bu çalışmada iman, ahlak, ibadet ve takvâ yönünden beşeriyetin en kusursuzu olan Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Nasr Sûresi 3. âyetinde istiğfara davet edilme sebepleri ele alınacaktır. Aynı zamanda istiğfar ile günahı özdeşleştirenlerin kalplerindeki saplantının bertaraf edilmesi noktasında söz konusu bu âyette Allah Resûlü için istiğfarın ne anlama geldiği temel tefsir kaynaklarından faydalanılarak etraflıca ortaya konulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Basing Repentance Of The Messenger Of Allah On The Framework Of Surah Al-nasr
2023
Yazar:  
Özet:

Istigfar is a person’s request with his heart and tongue to be forgiven for his sin by pleading with and apologizing from Allah. The Word istiğfar, which also contains different meanings in the Qur’an,is mostly used in the sense of forgiveness from sins. On the other hand, there are remarkable verse in the Qur’an stating that the prophets, who were chosen by Allah to convey his orders and advice to the humankind, sought forgiveness, as well. The first prophet whose repetance is mentioned in the Qur’an is Adam (PBUH). Eating the fruit of the tree, even though it was forbidden, drove him to seek forgiveness. Moreover, altough the Qur’an informs that the last prophet Mohammed (PBUH) is forgiven all his past, present and future sins, it includes his repetances, as well. This study hopes to reveal the reasons why Mohammed (PBUH),who is the most perfect man in terms of faith, morality, pray and devotion, is ordered to ask for forgiveness in the 3rd Verse of Chapter Nasr. In addition, to eliminate the fantasy in the hearts of who liken repetance to sin, it is aimed to clarify what asking for forgiveness means for the Messenger of Allah in this Verse within the framework of main sources in the field of exegesis

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye İlahiyat Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Türkiye İlahiyat Araştırmaları Dergisi