Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 5
YENİ BİLGİLER IŞIĞINDA ERKEN SAKA DÖNEMİNDE KAZAKİSTAN’DA İÇİNE KIVRILMIŞ KAR PARSI BETİMLEMELERİ
2023
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)
Yazar:  
Özet:

Sakalar, MÖ 8 ile MÖ 2. yüzyıllar aralığında Kazakistan coğrafyasına hâkim olmuştur. MÖ 8 ile MÖ 6. yüzyıllar aralığı dönem ise Erken Saka dönemi olarak ifade edilmektedir. Çalışma Erken Saka döneminde Kazakistan coğrafyası kurganlarında karşılaşılan içine kıvrılmış kar parsı betimlemelerine odaklanmaktadır. Çalışmanın odak noktasında yeni bulgular ve bunlar ile net benzerliği olan örnekler yer almaktadır. Bunlar dışında kalan ve üzerine daha ayrıntılı çalışmalar yapılan bulgular ise ikinci derece değerde kullanılmıştır. Aynı anda farklı yerlerde çıkma olasılığı az olan bu karakterize betimlemeler ile geniş bir coğrafyada net tipolojik benzerlikler ile karşılaşılması, Erken Saka dönemi üzerine yeni bilgilerin üretilmesi açısından değerlidir. Çalışma, bulgular bölümünde bu betimlemeleri tüm ayrıntılarıyla katalog ve levha yöntemleri aracılığıyla tanıtmaktadır. Tartışma bölümünde ise belirlenen araştırma soruları çerçevesinde dönem üzerine yeni bilgiler ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Söz konusu araştırma sorularından en kritik olanları; betimlemede kullanılan hayvanın türü, betimlenen hareketi, karşılaşılan örneklerin birbiri ile yakınlık derecesi, betimlemenin piktogram özelliği taşıyıp taşımadığı, Altay ile Tarbagatay coğrafyasında karşılaşılan kar parsları ile ilişkisi, I. Peter'in Sibirya Koleksiyonu'ndaki içine kıvrılmış kar parsı betimlemesinin orijinal yerinin Kazakistan olup olmadığı gibi araştırma sorularıdır.

Anahtar Kelimeler:

New Interpretation On Representations Of A Snow Leopard Curled Up In Kazakhstan In The Early Saka Period
2023
Yazar:  
Özet:

Between the eighth and the second century BC, the Sakas ruled over the terrain of Kazakhstan. The Early Saka era encompasses the centuries between the eighth and sixth BC. The study focuses on representations of snow leopards coiled up found in the Early Saka era kurgans of Kazakhstan. The study's emphasis is on recent discoveries and samples that exhibit clear similarities to them. The other findings, on which more in-depth research has already be done, are used auxiliary. These new findings are important for the Early Saka period, since the described depictions found with obvious typological parallels across a large geography, are unlikely to appear in many locations at the same time. The study introduces these descriptions in full detail through the catalog and plate. Then in the discussion, the paper seeks to provide fresh knowledge on the time period. Among the most critical questions addressed in the paper are the type of animal used in the depiction; the movement depicted; the degree of closeness of the examples encountered with each other; whether the depiction bears pictogram features; its relationship with the snow pars encountered in the Altai and Tarbagatai geography and whether Kazakhstan is the original location of the depiction of the snow leopard curled up in Siberian Collection of the Peter I.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 366
Atıf : 1.109
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)