Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
OSMANLI DEVLETİ’NDE KUTAİSİ KALESİ, MUHAFAZASI VE İAŞESİ (XVII. VE XVIII. YÜZYILLAR)
2024
Dergi:  
Karadeniz İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüz Türkiye toprakları dışında Osmanlı Devleti’nin vaktiyle nüfuz ettiği pek çok şehir ve kale mevcuttur. Bunlardan biri Gürcistan’da yer alan ve arşiv kayıtlarında kimi zaman Kutatis olarak ifade edilen Kutaisi’dir. Bugün dahi sokakları ve caddeleriyle antik bir kent havası veren, krallar şehrinde olduğunuzu hissettiren Kutaisi sakin ve düzenli yapılaşmasıyla geçmiş hakkında ipucu vermektedir. Kutaisi, Osmanlı Devleti hâkimiyeti sürecinde en çok askeri yönüyle ve muhafazasıyla dikkat çeker. Bunda muhtemelen şehrin Osmanlı Devleti’nin Gürcistan’ın kuzey doğusuna doğru hâkimiyet sağladığı en uç noktalarından biri olmasının etkisi vardır. Kutaisi’nin muhafaza edilme sebeplerinden biri de Karadeniz limanları aracılığıyla batı ile sağlanan ticarette payının büyük olmasıdır. Bu çalışmada XVI, XVII ve XVIII. yüzyıllarda Osmanlı, İran ve Rusya’nın Gürcistan’da İmereti bölgesinin merkezi Kutaisi üzerindeki hâkimiyet ve mücadeleleri incelenmiştir. Bu hususta bilhassa Kutaisi tarihine ve Kutaisi Kalesi’nin muhafaza ile askeri iaşesine dikkat çekilmiştir. Çalışmanın amacı Kutaisi’nin Gürcü kaynaklarından da yararlanılarak Osmanlı Devleti hâkimiyetinde ne şekilde varlık sürdürdüğünün incelenmesidir.

Anahtar Kelimeler:

Kutaisi Castle, Conservation and Subsistence İn The Ottoman Empire
2024
Yazar:  
Özet:

There are many cities and fortresses outside the territory of present-day Turkey where the Ottoman Empire once had influence. One of them is Kutaisi in Georgia, sometimes referred to as Kutatis in archival records. Kutaisi, which even today gives the impression of an ancient city with its streets and avenues and makes you feel like you are in the city of kings, gives clues about the past with its calm and orderly construction. Kutaisi attracted the most attention with its military aspect and protection during the Ottoman rule. This is probably due to the fact that the city was one of the farthest points of the Ottoman Empire's control towards the north-east of Georgia. Another reason for the preservation of Kutaisi was its large share in the trade with the west through the Black Sea ports. This study examines the dominance and struggles of the Ottomans, Iran and Russia over Kutaisi, the center of the Imereti region in Georgia, in the XVI, XVII and XVIII centuries. In this regard, particular attention is paid to the history of Kutaisi and the maintenance and military supply of Kutaisi Castle. The aim of the study is to examine how Kutaisi continued to exist under the rule of the Ottoman Empire by making use of Georgian sources.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Karadeniz İncelemeleri Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 369
Atıf : 561
Karadeniz İncelemeleri Dergisi