Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
Bilinçli Farkındalık ve Yarışma Kaygısı Arasındaki İlişki: Kadın Voleybolcular Üzerine Bir Araştırma
2023
Dergi:  
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, kadın voleybolcularda bilinçli farkındalık ile yarışma kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Türkiye’deki çeşitli illerde Sultanlar Ligi’nden 36 sporcu, Kadınlar 1. Ligi’nden 87 sporcu olmak üzere toplamda 123 kadın voleybolcu (Ortyaş= 24.38±5.03) Sporcu Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve Sporda Yarışma Kaygısı Ölçeği - Yetişkin Formu’na çevrimiçi ortamda gönüllü olarak yanıt vermişlerdir. İstatistiksel analizde SPSS 23 kullanılmıştır. Veriler, normallik sınaması sonrasında Pearson korelasyonu ve çoklu lineer regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak; kadın voleybolcularda bilinçli farkındalık ve yarışma kaygısı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bununla birlikte, bilinçli farkındalığın yarışma kaygısının negatif yönde anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve “farkındalık, yargılamama ve yeniden odaklanma” alt boyutlarıyla birlikte yarışma kaygısının %15’ini açıkladığı görülmüştür. Kesitsel desende tasarlanmış olan bu araştırmada nedensel bir çıkarımda bulunmak mümkün olmasa da mevcut araştırma grubunda bilinçli farkındalık, yarışma kaygısı için etkili bir yol olabilir. Bu olasılığı test etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Mindfulness and Competitive Anxiety: A Study On Female Volleyball Players
2023
Yazar:  
Özet:

This study investigated the relationship between mindfulness and competitive anxiety in female volleyball players. A total of 123 female volleyball players (Mage= 24.38±5.03), 36 athletes from the Sultans League and 87 athletes from the Women’s 1st League, in various cities in Turkey responded to the Mindfulness Inventory for Sport (MIS) and the Sport Competitive Anxiety Test - Adult Form (SCAT-A). SPSS 23 was used for statistical analysis. The data were analyzed by Pearson correlation and multiple linear regression method after testing for normality. As a result; there was a significant negative correlation between mindfulness and competitive anxiety. In addition, mindfulness was a significant negative predictor of competitive anxiety and awareness, non-judgment and refocusing sub-dimensions accounted for 15% of the variance in competitive anxiety. Although it is not possible to make a causal inference in this cross-sectional research, mindfulness may be an effective way for competitive anxiety in the current research group. Further research is needed to test this possibility.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 541
Atıf : 3.324
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi