Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Yeni bir Hastaneye Ait Medikal Cihazların Bakım Önceliklendirmesine Yönelik Kümeleme Tabanlı bir Yaklaşım
2023
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Medikal cihazlar hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisinde oldukça önemli olup, bu cihazların ihtiyaç halinde kullanılabilir durumda olması bir hastanenin operasyonlarının sürekliliği için hayati önem teşkil etmektedir. Bu nedenle, hastaneler mevcut medikal cihazları çalışır durumda tutmak için bakım planları oluşturmalı ve uygulamalıdır. Bakım planlarının etkinliğinin artırılmasında ise cihazların bakım önceliklerinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Öte yandan, bir hastanede yüzlerce medikal cihaz olduğu bir durumda her bir cihaz için ayrı bir bakım önceliği tayin etmek oldukça zordur. Bu anlamda, medikal cihazları gruplandırmak ve grup bazlı bakım öncelikleri oluşturmak bakım planlaması açısından daha faydalı olacaktır. Bu çalışmada yeni bir hastaneye ait medikal cihazların bakım önceliklendirmesine ilişkin yeni bir yaklaşım önerilmiştir. Bu kapsamda ilk olarak bakım önceliklendirmesinde kullanılacak nitelikler tanımlanmış ve analitik hiyerarşi süreci (AHS) ile ağırlıklandırılmıştır. Daha sonra, medikal cihazlar nitelikleri baz alınarak veri kümeleme ile gruplandırılmıştır. Son olarak, medikal cihaz kümelerine ilişkin bakım öncelikleri küme merkezlerinin ağırlıklı toplamı alınarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Clustering-based Approach For Maintenance Prioritization Of Medical Devices In A New Hospital
2023
Yazar:  
Özet:

Medical devices are fundamental to preventing, diagnosing and treating disease and high availability of them is vital for the uninterrupted operation of a hospital. That is why hospitals should plan and carry out maintenance activities to keep their medical devices in a healthy operating condition. The effectiveness of these activities can be increased by determining the maintenance priorities of devices. On the other hand, setting individual priorities for each device becomes complicated when a hospital has hundreds of medical devices. In this concern, grouping medical devices and determining group-based maintenance priorities will be more advantageous for maintenance planning. In this study, a novel approach is proposed for the maintenance prioritization of medical devices in a new hospital. In the proposed approach, first prioritization attributes are defined and weighted using the analytical hierarchy process (AHP). Then, medical devices are grouped based on the predetermined attributes by using data clustering. Finally, maintenance priorities of medical device clusters are determined based on the weighted sum of cluster centers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 410
Atıf : 666
2023 Impact/Etki : 0.054
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi