Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Yeşil Gübrelemenin Taban Gübresi Olarak Kullanım Olanaklarının Değerlendirilmesi
2024
Dergi:  
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, taban gübresi olarak kullanılan kimyasal gübrelemeye (Kontrol) alternatif olarak yeşil gübre bitkisi kullanımının biberin büyüme ve erkenci verim değerlerine etkisi araştırılmıştır. Kimyasal taban gübresi uygulamasında dekara 25 kg (15-15-15) kompoze gübre uygulaması yapılmıştır. Yeşil gübre bitkisi olarak kullanılan bakla (Vicia faba L.cv. Gölyaka) bitkisinin tohumları ekilerek tam çiçeklenme dönemlerinde toprağa karıştırılmıştır. Sonuçlara göre toprakta en yüksek organik madde içeriği yeşil gübre uygulamasında elde edilirken, kimyasal gübreleme ile N, P ve K içeriği önemli (P<0.05) oranda artmıştır. Bitki büyüme parametrelerinden en yüksek bitki boyu (48.6 cm) yeşil gübre uygulamasından elde edilirken, en yüksek gövde çapı (8.3 mm), meyve sayısı (38) ve verim (326.5 g/bitki) değerleri kimyasal gübre uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç olarak yeşil gübreleme topraktaki organik madde miktarını arttırarak olması uzun vadede olumlu etkileri olacaktır. Ancak, kimyasal gübre kullanımının kısa vadede gelişme ve verimi olumlu olarak etkilediği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Possibilities Of Using Green Manure As Based Fertilizer
2024
Yazar:  
Özet:

This study investigated the effect of using green manure plants as an alternative to chemical fertilization (Control) used as a base fertilizer on peppers growth and early yield values. In chemical base fertilizer application, 25 kg (15-15-15) compound fertilizer was applied per decare. The seeds of the broad bean (Vicia faba L.cv. Gölyaka) plant, which is used as a green manure plant, were sown and mixed into the soil during the whole florescence period. According to the results, the highest organic matter content in the soil was obtained with green manure application. In contrast, the N, P and K contents increased significantly (P<0.05) with chemical fertilization. Among the plant growth parameters, the highest plant height (48.6 cm) was obtained from green manure application. In contrast, the highest stem diameter (8.3 mm), number of fruits (38) and yield (326.5 g/plant) values were obtained from chemical fertilizer application. As a result, green manuring increases the amount of organic matter in the soil and will have positive effects in the long term. However, it has been determined that the use of chemical fertilizers positively affects development and productivity in the short term.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 824
Atıf : 4.290
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi