Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
Bulanık Mantığın Akıllı Etmenlere Bütünleştirilmesi: Bir SFS Üzerinde Deneyler
2023
Dergi:  
Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Siber-fiziksel Sistemler (SFS), anlık dış değişikliklerin olduğu fiziksel dünya ile etkileşime giren karmaşık yapıdaki sistemlerdir. Literatürde, yazılım etmenleri bu karmaşık yapıdaki sistemlerin programlanması için bir seçenek olarak kabul edilir ve sahip oldukları özellikleri geliştirmek için bulanık mantık ile birlikte kullanılabilir. Etmen odaklı yaklaşımlar, özellikle Kanı-İstek-Hedef (KİH) mimarisi, çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Siber-fiziksel Sistemler alanında özerklik, önalma ve insan benzeri akıl yürütme, bir sistemin zekasını geliştirmek için gereken temel unsurlardır. KİH etmenleri tarafından bu özellikler, sistemlerin karmaşık olduğu SFS de uygulanabilir ve bulanık mantık ile kapasiteleri genişletilebilir. Bu çalışma, SFS'deki kusurlu olabilecek hesaplamaları azaltmak amacıyla bulanık mantığı baz alarak KİH mimarisine bağlı akıllı etmenleri uygular. Önerilen bulanık KİH yaklaşımını değerlendirmek için bir MİB fan sistemi kullanılmıştır. İlk olarak, sıcaklık duyargasının herhangi bir örnekleme gürültüsü olmadan ideal olduğu varsayılarak sistem test edilmiştir. Normal KİH ve bulanık mantık tabanlı KİH ayrı ayrı uygulanarak sonuçlar test edilmiştir. Daha sonra -+ beş hata oranı dikkate alınarak veri örnekleme süreci test edilmiştir. Hem ideal hem de gürültülü veriler için bulanık KİH yaklaşımının önemli bir gelişme gösterdiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, somut bir vaka çalışması da kullanarak Jason KİH için akıl yürütme döngüsü kısıtlamaları denenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Integrating Fuzzy Logic Into Intelligent Agents: Experiments On A Cps
2023
Yazar:  
Özet:

Cyber-physical Systems (CPS) are complex systems that interact with the physical world where instant external changes exist. In the literature, software agents are considered as an option, and their enhancement with fuzzy logic can also be employed to enhance their abilities. Agent-oriented approaches, particularly Belief-Desire-Intention (BDI) architecture, are used in various applications. In all these domains, autonomy, proactivity, and human-like reasoning are essential aspects to enhance the intelligence of a system. These features can also be applied in CPS, where the systems are complex. This study aims to enhance a CPS using fuzzy logic for intelligent agents so that intelligent decision making can be applied to eliminate inaccurate calculations in the CPS. To evaluate the proposed fuzzy-BDI approach, we used a MİB fan control system. First, the system is tested assuming that the temperature sensor is ideal without any sampling noise. We applied traditional BDI and fuzzy-BDI separately. Then, we tested the data sampling process considering the -+five error rate. We concluded that the fuzzy-BDI approach for both ideal and noisy data showed considerable improvement. Moreover, we experimented the Jason’s reasoning cycle constraints using a concrete case study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 202
Atıf : 427
Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi