Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 6
Elektif göz cerrahisi öncesi hepatit B, hepatit C ve insan immün yetmezlik virüsü tarama sonuçlarının değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Operasyon öncesi hastaların hepatit B virüsü (HBV), hepatit C virüsü (HCV) ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile enfeksiyon varlığı açısından taranması, maliyet-etkinlik ve hasta mahremiyeti açısından tartışmalı bir konu olmakla birlikte, cerrahi branşlar tarafından çoğunlukla bu uygulanmaya devam edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, preoperatif HBV yüzey antijeni (HbsAg), anti-HCV ve anti-HIV pozitiflik oranını belirlemek ve seropozitif hastaların enfeksiyon hastalıkları polikliniğine yönlendirilip yönlendirilmediğini belirlemektir. Yöntem: Ağustos 2019 -Nisan 2021 arasında, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz kliniğinde elektif cerrahi yapılan hastaların operasyon öncesi istenen HbsAg, anti-HCV ve anti-HIV sonuçları, hastane otomasyon sistemi kayıtları kullanılarak geriye dönük tarandı ve seroprevalans belirlendi. Ayrıca hastane otomasyon sisteminden seropozitivite saptananların daha önce tanı alıp almadıkları ve yeni tanı alanların sonraki dönemde enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvurup başvurmadıkları araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 884 hasta dahil edildi. Hastaların 457’ si (%51.7) erkek olup yaş ortalaması 63.21± 16.05 idi. Hbs Ag tetkiki hastaların 839’unda (%94.9) çalışıldı ve 29 hastada (%3.3) pozitiflik saptandı. Anti-HCV tetkiki 872 (%99.1) kişide çalışıldı ve 21 kişide (%2.4) pozitiflik saptandı. Anti-HIV testi ise 862 (%97.5) kişide çalışıldı ve hiçbir hastada pozitiflik tespit edilmedi. Sonuç: Ameliyat öncesi hastaları HBV, HCV ve HIV enfeksiyonları açısından tetkik etmek yerine standart hijyen ve korunma önlemlerine uymaları daha doğru ve etkili bir yaklaşımdır. Eğer bu testler çalışılmış ve seropozitiflik saptanmışsa hasta mutlaka hastalığı konusunda bilgilendirilmeli ve enfeksiyon hastalıkları uzmanına yönlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of Hepatitis B, Hepatitis C and Human Immunodeficiency Virus Screening Results Performed Before Elective Eye Surgery
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: Although preoperative screening for Hepatitis B virus (HBV), hepatitis C virus (HCV), and human immunodeficiency virus (HIV) infections in patients is a controversial issue in terms of cost-effectiveness and patient privacy, this practice is commonly carried on by surgical branches. The goals of this study were to evaluate the prevalence of preoperative HBV surface antigen (HBsAg), anti-HCV and anti-HIV antibodies, as well as whether seropositive patients were referred to the infectious diseases outpatient clinic. Method: In this study, blood samples from 884 patients who underwent elective eye surgery at Tokat Gaziosmanpaşa University Medical Faculty Hospital between August 2019 and April 2021 were researched for HBsAg, anti-HCV and anti-HIV positivity and seroprevalences were determined. It was also determined whether patients with seropositivity from the hospital automation system had previously been diagnosed and if newly diagnosed patients applied to the infectious diseases outpatient clinic in the subsequent period. Results: The study comprised a total of 884 patients. Males comprised 457 (51.7%) of all patients, with a mean age of 63.21± 16.05. In 29/839 (3.3%) of the patients, HBsAg was positive. Anti-HCV positivity was found in 21/872 (2.4%) people. Anti-HIV positivity was not detected in any of the patients. Conclusion: It would be a more accurate and effective approach to increase compliance with standard hygiene and protection measures rather than requesting routine pre-operative testing for HBV, HCV and HIV. If these tests reveal seropositivity, the patient should be informed of the disease and referred to an infectious disease specialist.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 455
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi