Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 6
Can Drought Limit The Further Invasion Of Persicaria Perfoliata In Turkey
2015
Dergi:  
Türkiye Herboloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya üzerinde istilacı bitki sayısındaki artış ekolojik ve ekonomik açıdan önemli sorunlar oluşturmaktadır. Bu bitkilerin başarılı bir şekilde kontrol altına alınabilmeleri için bunların biyolojik ve ekolojik isteklerinin bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bitkilerin yeni habitatları istila sürecinde, kuraklık ve tuzluluk gibi abiyotik stres koşulları bir bariyer işlevi görmektedir. Bu nedenle istilacı yabancı bitkilerin stres koşulları altında büyüme ve gelişme durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar bu bitkilerin biyolojik ve ekolojik isteklerinin anlaşılmasına ve potansiyel dağılım alanlarının modellenmesine olanak vermektedir. Persicaria perfoliata L. Doğu Karadeniz Bölge'sinin önemli bir kısmını işgal eden istilacı sarmaşık formunda tek yıllık bir istilacı yabancı ottur. Bitkinin yaygın olduğu Doğu Karadeniz sahili sahip olduğu 2000-2500 mm yıllık yağış miktar ile Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgesidir. Bu ön çalışma ila P. perfoliata'nın Türkiye'nin diğer bölgelerine yayılma potansiyelinin anlaşılması amacıyla büyüme ve gelişme yönü ile kuraklık stresine verdiği tepkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kuraklık stresi tarla kapasitesi baz alınarak saksılardaki su oranının sınırlanmasıyla suretiyle oluşturulmuştur. Çalışma da %25, %50 ve %75 tarla kapasitesi ile kontrol (%100) olmak üzere dört farklı stres düzeyine yer vermiştir. Saksılarda tarla kapasitesi her gün buharlaşan su kadar saksılara yeninden su verilmesiyle sağlanmıştır. 28±3°C gündüz 16 saat ve 20±3°C gece 8 saat koşullarında denemeler yürütülmüştür. Omca uzunluğu, omca başına yaprak sayısı, yer üstü ve yer altı kısımların yaş ve kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök yaş ve kuru ağırlığı gibi parametreler incelenmiştir. Çalışma sonucunda kuraklık yoğunluğundaki artış ile incelenen bitki parametreleri arasında negatif ilişki saptanmıştır. %50 tarla kapasitesi uygulamasında ağırlık artışı gibi parametrelerde ciddi düşüş görülmüştür. Yabancı otları kuraklığa yüksek duyarlığı bu bitkilerin ülkede yayılmasında sınırlı bir faktör olduğunu göstermektedir. Yağışların fazla olduğu alanlarda ise yabancı ot istilası fazla olacaktır. Yarı kurak ve kurak alanlarda ise istilacı bitki sorun olmaktan çıkacaktır. Çalışmamızda iklim değişikliğinden meydana gelen kuraklığın bölgede ot yayılışını engelleyebildiği belirlenmiştir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Herboloji Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 177
Atıf : 418
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini