Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 177
 İndirme 80
 Sesli Dinleme 2
Özgül Öğrenme Güçlüğü Görülen Çocuklarda Uyum ve Davranış Bozuklukları ile Annelerinin Bilişsel Duygu Düzenleme Stratejileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, özgül öğrenme güçlüğü olan 6-14 yaş aralığındaki çocuklarda gözlenen uyum ve davranış bozuklukları ile bu çocukların annelerinin bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin ilişkisi incelenmiştir. Araştırmaya İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki okullara giden 161 öğrenci ve bunların anneleri (161) dâhil edilmiştir. Özgül öğrenme güçlüğü tanısı alan 81 öğrenci ve anneleri ile herhangi bir psikolojik rahatsızlığı olmayan 80 öğrencinin ve annelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Davranış sorunları da değerlendirilen bu öğrencilerden özgül öğrenme güçlüğü tanısı almış 46 erkek ile 35 kız ve herhangi psikolojik bir rahatsızlığı olmayan 39 erkek ile 41 kız araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çocukların uyum ve davranış sorunlarını belirlemek amacıyla Güçler ve Güçlükler Anketi, annelerin bilişsel duygu düzenleme stratejilerini belirlemek amacıyla Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve ailelerin demografik bilgilerini belirlemek amacıyla Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla SPSS-23 programı kullanılmıştır. Sürekli değişkenler için Pearson analizi kullanılmış, kategorik değişkenler için ise Sperman rho analizinden yararlanılmıştır. Korelasyon analizleri yapılırken bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizinden yararlanılmıştır. Yordama oranını belirleyebilmek için regresyon analizi kullanılmıştır. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların uyum ve davranış bozuklukları alt boyutlarını anlamlı derecede yordadığı bulunmuştur. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların annelerinin pozitif tekrar odaklanma alt boyutunda anlamlı bir fark belirlenmiştir. Özgül öğrenme güçlüğü tanısı olan çocukların uyum ve davranış bozuklukları arttıkça annelerinin plana tekrar odaklanma stratejisinin anlamlı düzeyde farklılaştığı gözlenmiştir. Demografik özellikler ile çocuklarda görülen uyum ve davranış bozuklukları ile annelerin bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasındaki ilişki; cinsiyet, gelir düzeyi ve annenin öğrenim düzeyi açısından değerlendirilmiş ve bulgular kısmında aktarılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Ozgul Ogrenme Guclugu Gorulen Cocuklarda Uyum ve Davranis Bozukluklari İle Annelerinin Bilissel Duygu Duzenleme Stratejileri Arasindaki İliskinin İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

This study examined the relationship between the harmony and behavioral disorders observed in children aged 6-14 with personal learning difficulties and the mother’s cognitive emotional regulation strategies. The study included 161 students and their mothers (161) who went to schools in the Fatih district of Istanbul. The study was carried out with the participation of 81 students and their mothers who were diagnosed with self-learning difficulties and 80 students and their mothers without any psychological disorders. Behavioral problems are also the examples of the study of 46 men and 35 girls who have been diagnosed with personal learning difficulties from these students, and 39 men and 41 girls who do not have any mental disorders. For the purpose of identifying the problems of children's harmony and behavior, the Power and Weakness Survey, the Intellectual Emotional Regulation Scale and the Personal Information Form were used to identify the demographic information of the families in order to identify the mothers' cognitive emotional regulation strategies. The SPSS-23 program was used to study the relationship between the variables. The Pearson analysis was used for continuous variables, and for categorical variables, the Sperman rho analysis was used. Correlation analyses are used by independent sampling t-test and one-way variance analysis. Regression analysis has been used to determine the rate of depletion. Children with self-learning difficulties have found that harmony and behavioral disorders significantly affect their lower dimensions. A significant difference has been determined in the lower dimension of positive re-focus of the mothers of children with self-learning difficulties. As children with self-learning difficulties are diagnosed with increased harmony and behavioral disorders, their mothers’ strategy of re-focusing on their plan has been observed significantly different. The relationship between the demographic characteristics and the harmony and behavioral disorders seen in children and the mother's cognitive emotional regulation strategies; gender, income level and mother's learning level have been evaluated and transmitted in the findings section.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.498
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini