Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 148
 İndirme 53
Sporcuların Zihinsel Antrenman Uygulamaları ve Özgüven Durumlarının İncelenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı sporcuların bazı demografik bilgilerine göre zihinsel antrenman uygulamaları ile özgüven durum düzeylerini belirlemek ve bunlar arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada betimsel nitelik taşıyan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri fakültesinde öğrenim gören sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen 295 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları, Behnke ve arkadaşları (2017) tarafından geliştirilen, Yarayan ve İlhan (2018) tarafından uyarlanan sporda zihinsel antrenman envanteri, Akın (2007) tarafından geliştirilen özgüven ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, normallik varsayım kontrollerine göre; ikili karşılaştırmalarda Mann Whitney-U testi veya Student t-testi, üç ve daha fazla grup kıyaslamalarında ise Kruskal Wallis H testi veya Tek Yönlü Varyans Analizi ve Tukey çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Sporcuların zihinsel antrenman uygulamaları ile özgüven durumları arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayısı ile belirlenmiştir. Sporcuların, sporda zihinsel antrenman envanteri ve özgüven ölçeğinde, cinsiyet, yaş, milli sporcu olma durumu ve kulüp sporcusu olma durumu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı saptanmıştır. Sporda zihinsel antrenman envanterinde, spor türü değişkenine göre, kişilerarası beceriler ve zihinsel canlandırma alt boyutlarında; spor yaşı değişkenine göre, kişilerarası beceriler alt boyutu ve toplam puanında; bölüm değişkenine göre, zihinsel performans becerileri alt boyutunda; gelir düzeyi değişkenine göre ise, zihinsel performans becerileri, kendinle konuşma ve zihinsel canlandırma alt boyutları ile toplam puanında anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Özgüven ölçeğinde ise, spor yaşı değişkenine göre, tüm alt boyutlar ve toplam puanında; gelir düzeyi değişkenine göre ise, iç özgüven alt boyutunda ve toplam puanında anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Sporcuların zihinsel antrenman uygulamaları ile özgüven düzeyleri arasında anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla, sporcuların performans sergiledikleri spor alanı için zihinsel antrenman uygulamalarına yer vermeleri durumunda kendi özgüven düzeylerinde artış olabileceği beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Athletes' Mental Training Practices and Self-confidence Conditions
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the levels of self-confidence and mental training practices according to some demographic information of athletes and to study the relationship between them. In the study, a relative scanning model that has a visual quality has been used. The universe of research is formed by athletes studying at the Faculty of Eastern Sports Sciences of Samsun Onto May University in the 2019-2020 educational-learning period. The sample of the study is made up of 295 athletes selected by the random sample method studying at the Faculty of Eastern Sports Sciences. The research data collection tools, developed by Behnke and his friends (2017) and adapted by the Creator and the God (2018) have used the mental training in the sport, the self-confidence scale developed by Akın (2007) and the "Personal Information Form" developed by the researcher. In the assessment of the data obtained in the study, according to the normality assumption controls, the Mann Whitney-U test or the Student t-test in bilateral comparisons, and the Kruskal Wallis H test in three or more group comparisons, or the One-Right Varians Analysis and the Tukey Multi-Comparation test were applied. The relationship between athletes' mental training practices and self-confidence states is determined by the Pearson correlation ratio. It has been found that athletes do not differ significantly in the scale of mental training and self-confidence in the sport, according to the variables of gender, age, state of being a national athlete and state of being a club athlete. In the inventory of mental training in sports, according to the type of sport variable, interpersonal skills and mental regeneration in the subdimensions; according to the sport age variable, interpersonal skills in the subdimensions and total points; according to the section variable, mental performance skills in the subdimensions; according to the income level variable, mental performance skills, self-speaking and mental regeneration in the subdimensions and the total points significantly differentiated. In the scale of self-confidence, according to the sport age variable, in all subdimensions and total points, and according to the income level variable, internal self-confidence has been found to differ significantly in the subdimensional and total points. It has been found that there is a significantly positive relationship between the practices of mental training and the levels of self-confidence of athletes. Therefore, it is expected that their levels of self-confidence may increase if athletes take part in their mental training practices for the sport area they show performance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 757
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini