Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 42
 İndirme 3
Cem Ritüellerinde Kültürel Bellek Oluşturma
2020
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖzTarihsel bir varlık olan bireylerin ve toplumların yaşadıkları “geçmiş”, “şimdi” ve bunlara dayalıolarak yaşayacakları “gelecek”, onların varlık alanında var olma biçimlerini belirler. Bu süreçiçinde bilinçli ya da bilinçsiz edinilen ve özümsenen bilgiler; bunları dış dünyaya yansıtmabiçimleri ve üretimleri, kültürlerini oluşturur. Sürecin devamlılığını sağlayan şey, öğrenilmiş yada yaşanmışlıkların bilgilerini depolama, tutma ve hatırlama yetisi olan “bellek”in işlevselliğidir.Bellek, geçmişin “şimdi”si; “şimdi” yarının belleğidir.Anadolu kültüründe özgün bir yapıya sahip olan Alevilik, sözlü kültür yoluyla inanç ve öğretileriniasırlardır devam ettirebilmiştir. Kültürel kimliklerinin günümüze kadar canlı kalabilmesinde, cemritüellerindeki söz, davranış, müzik ve söz eşliğinde gerçekleştirilen samah, orta oyun benzeriritüeller önemli rol oynar. Ritüellerde yapılan kodlamalarla oluşturulan kültürel bellek aracılığıylakültürel kimlik aktarımı sağlanır.Bu çalışmanın temel amacı kültürel kimlik aktarımını sağlayan unsurları ortaya koymak;ritüellerinnasıl yapıldığı ayrıntısına girmeden, içerik aktarımında ve yerleştirmede “anıştırma” aracı olananlamsal kodlamaların neler olduğunun tespitini yapmaktır. Çalışmanın sınırlılığı, Alevilik öğretisive inançlarına ilişkin anlamsal kodlamalardır.Bu çalışmaya 1998 yılında yapılmış olan alan araştırmasına dayalı Balıkesir Kongurca ve TürkaliKöyü Tahtacıları üzerine yapılan Doktora Tezi kaynaklık etmiştir. Doktora tezinde, Kongurca veTürkali özelinde elde edilen bulgular, bölgesel farklılıklar gösterse de Alevi - Türkmen-Tahtacıkültürünün inançsal ilkelerini sürdüren bir yapı sergilemektedir. Bu anlamda Alevilikte “Yol birsürek bin bir” deyişine de bir örnek teşkil etmektedir; yanı sıra kültürel bellekte varolan kültürelkimliğin geleceğe aktarımında ve kültürel belleğin devamını sağlamada kullanılan en yaygın ve etkiliyöntemlerin “ritüel” ve “müzik” olduğu sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Kültürel kimlik, Ritüel, Mit, Alevilik, Tahtacı, Hz. Ali, Kerbelâ, Kırklar Cemi

Anahtar Kelimeler:

Create Cultural Memory In 100 Rituals
2020
Yazar:  
Özet:

A historic existence determines the “this past”, “the present” and the “future” on which individuals and societies live, and the “future” on which they will live, determines the ways in which they exist in the field of existence. Information acquired and absorbed consciously or unconsciously in this process; it is reflected in the external world by its productions and cultures. What ensures continuity of the process is the functionality of the "mind" which is capable of storing, keeping and remembering the knowledge of the learned or experienced things.The mind, the "now" of the past, the "now" of the tomorrow, which has an original structure in the Anatolian culture, has been able to continue its beliefs and teachings through the oral culture. In the preservation of their cultural identities to the present day, samah, mid-game similarities performed in the accompaniment of words, behaviors, music and words in their cemetery play an important role. The main purpose of this study is to reveal the elements that enable the transfer of cultural identity; without entering the details in which the rituals are performed, the "examination" tool in the transmission and placement of content is to determine what the codes are. The limitation of the study is the meaningful coding of the teaching beliefs of Alevilik.This study is based on the field research that was conducted in 1998 by the PhD thesis on the Fishing Kongurca and TurkaliKöy Tahtaci. In the doctoral thesis, the findings obtained in Kongur and Turkish specifically show regional differences, but a structure that continues the religious principles of Alevi-Turkmen-Tahtaculture. In this sense, it is also an example of the saying "Road a Thousand One" in Alevilis; in addition, the conclusion has been made that the most common and effective methods used in the transfer of culturality existing in cultural memory to the future and in ensuring the continuity of cultural memory are "ritual" and "music".Anahtar words: Cultural identity, Ritual, Myth, Alevilis, Tahtaci, Hz. Ali, Kerbelâ, Krklar Cemi

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 911
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini