Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 107
 İndirme 27
Türkoloji Çalışmalarında Çincenin Yeri ve Önemi
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türkoloji Çalışmalarında Çincenin yeri ve Önemi tartışılamaz. Yüzyıllar boyunca, Türkler ve Çinliler aynı coğrafyada yaşamışlardır.Halen Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşamakla olan 8 Türk milliyeti bulunmaktadır. İki toplumda zaman içerisinde, birlikte yaşamaktan, ortak coğrafyatı paylaşmaktan dolayı, birbirlerinin kültürlerinden etkilenmişlerdir. Zaman içerisinde iki dilde de ortak kullanılan alıntı kelimeler oluşmuştur. Türkoloji çalışmalarında Çince'nin yeri ve önemi tartışılamaz. Özellikle eski Türk tarihi araştırmalarında Çince'nin yeri ve önemi büyüktür.Türkler yazıyı tanımadıkları dönemde Çince ile anlaşmalarını gerçekleştirmişlerdir. Prof.Dr.Bahaeddin Ögel’in “Büyük Hun İmparatorluğu Tarihi” kitabında belirttiği gibi , Eski Türk tarihine Hunlarla (Xiongnular) başlıyoruz. Hunlar, Çin tarih kitaplarında ‘’ Hu’’ olarak geçmektedirler. Bu ad Çin’in Savaşan Beylikler Döneminde (MÖ 475 – MÖ 221) tarih kitaplarında görülmeye başlamıştır. Hunların yazısı olmadığı için antlaşmalarını Çinceyi kullanarak yapmaktaydılar. Bu nedenle Çin tarihi kaynakları ve Çince Türkoloji çalışmaları için büyük önem taşımaktadır. Türkoloji çalışmalarında Sinoloji anabilim dalının önemi tartışılamaz. Atatürk Türkoloji çalışmalarında Sinolojinin önemini yıllar önce görmüş ve Sinoloji anabilim dalını kurmuştur. Dünyanın neresinde olursa olsun alanında kapsamlı bir araştırma yapmak isteten Türkolog Çin Dilini bilmelidir. Türk Dünyası ne bir devlet, ne bir ülke, ne de kesin sınırları olan bir bölgedir. Fakat dünya üzerindeki türkçe konuşan toplulukların toplamı olarak, elbette onun da elbette harita üzerinde sınırları vardır. Türkçe, Bosna'dan, Çin Seddi'ne, Orta İran'dan, Kuzey Buz Denizi'ne kadar olan geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır.35 ve 55. enlemler arasında bulunan uzun bir şerit merkezi oluşturmaktadır. Bu şerit üç ana bölgeye ayrılmaktadır : batıda, Anadolu,Kuzey İran ve Yukarı Kafkasyayı içine alan, dar bir bölüm, Hazar Denizi'nin doğusunda yer alan geniş bölüm ve Batı Türkistan ile Çin'de bulunan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi. Günümüzde Çin Halk Cumhuriyetinde, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi başta olmak üzere, Çin'in birçok eyaletinde dağınık şekilde yaşamakta olan 8 Türk milliyeti bulunmaktadır. Bu Türk milliyetleri Çin'de kendi dillerini konuşmakla birlikte resmi dil olarak Çinceyi kullanmaktadırlar. Bu milliyetler yüzyıllarca aynı coğrafyada yaşamışlar ve yaşamaktadırlar. Çin dilinde ve tabi olarak bu milliyetlerin dillerinde de çok sayıda alıntı kelimeler bulunmaktadır. Tüm dünyadaki,Turkoloji çalışmalarında Çincenin önemi tartışılamaz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.057
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini