Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Fötal ve Neonatal Dönem Farelerde Deneysel Kadmiyum Toksikasyonunun Patolojik Yönden İncelenmesi
2000
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, intrauterin hayatta kan yolu ile ve süt emme dönemlerinde süt ile annelerinden kadmiyum (Cd) almaları sağlanarak, yavru farelerde Cd'un toksik etkileri patolojik yönden incelendi. Bu amaçla, deneme grubu dişi farelere gebelik öncesi, gebelik dönemi ve yavruların süt emme döneminde olmak üzere yaklaşık 60 gün boyunca içme suları ile 2.5 mg/kg ve 5 mg/kg olmak üzere iki ayrı dozda Cd verildi. Her iki deneme grubunda doğan yavruların bir kısmı doğumdan hemen sonra, kalan yavruların ise yaklaşık 18-20 gün kadar sürdüğü bilinen süt emme dönemlerinin tamamlanmasından sonra nekropsileri yapıldı. Makroskobik olarak herhangi bir bulgu görülmedi. Mikroskobik muayenede ise; 2.5 mg/kg Cd alan farelerden elde edilen yavru farelerde karaciğerde; dejenerasyon, nekroz; 5 mg/kg dozda Cd alan farelerin yavrularında ise bu bulgulara ilaveten megalositozis; ayrıca her iki grupta beyinde nöronal dejenerasyon gözlendi. Süt emme dönemini tamamlayanlarda ise, bu bulgulara ilaveten böbreklerde; hiperemi ve tubulus epitellerinde dejenerasyon dikkati çekti. Her iki dönem yavru farelerdeki bulguların özellikle 5 mg/kg Cd verilen grupta daha şiddetli olduğu gözlendi.

Anahtar Kelimeler:

Null
2000
Yazar:  
0
2000
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 1.698
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini