Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Gebelik Döneminde Kullanılan Farmakolojik ve Farmakolojik Olmayan Yöntemin Laktasyon Döneminde Emzirme Başarısı ve Meme Başı Yaralanmasına Etkisi
2021
Dergi:  
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç;Çalışmanın amacı gebelik döneminde kullanılan zeytinyağı ve madecassol kremin laktasyon döneminde emzirme başarısı ve meme başı yaralanmasına etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem:Araştırma Özel Nisa Hastanesi kadın doğum polikliniğinde 1 Ocak 2018- 31 Ocak 2019 tarihleri arasında gebelere ait hastane kayıt bilgileri kullanılarak retrospektif çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma son trimester gebelik döneminde memelerine zeytinyağı süren hastalar (zeytinyağı grubu n=80), memelerine madecassol krem süren hastalar; deney grup 2 (centellaasiatica ekstresi n=80) ve meme başına herhangi bir bakım uygulamayan hastalar (n=120) olarak gruplandırılmış hastalara ait dosyada yer alan sosyo-demografik özellikler ve doğum sonrası 2. ve 5. gün meme durumunu görsel değerlendirme verileri, LATCH emzirme değerlendirme ölçeğindeki veriler ve Görsel kıyaslama ölçeğinde meme başı ağrı verileri çalışmada kullanılmıştır. Bulgular:Postpartum 5. gün meme başı kızarıklığı durumu uygulama yapmayan grubun %51,7’sinde, madecassol krem grubunda %27,5 ve zeytinyağı grubunda %21,3 olarak elde edilmiştir (p<0,001). Postpartum 5. günde meme başı kabuk olma oranı uygulama yapmayan grubun %18,3, madecassol krem grubunda %8,8 ve zeytinyağı grubunda %6,3 olarak elde edilmiştir (p=0,020). Postpartum 5. gün meme başı ağrısı için GKÖ değerleri uygulama yapmayan grupta zeytinyağı ve madecassol uygulaması yapan diğer iki grup hastaya göre daha yüksek oranda bulunmuştur (p<0,05). Doğum sonrası emzirme başarısının değerlendirildiği 2. ve 5. gün LACTH değerleri uygulama yapmayan grupta diğer iki gruba göre daha düşük değerlerde olduğu tespit edilmiştir Sonuç: Çalışmamız, zeytinyağı ve madecassol kremin gebelik döneminden başlayarak kullanımının hiçbir uygulama yapmayan hastalara göre emzirme döneminde meme başı yaralanmasının önlemek için güvenli ve yararlı bir seçim olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Pharmacological and Non-pharmacological Method Used In Pregnancy Period To Breastfeeding and Nipple Injury
2021
Yazar:  
Özet:

Objective:The aim of the study is to determine the effect of olive oil and madecassol cream used during pregnancy during lactation period on breastfeeding success and nipple injury. Material and Methods: It was conducted as a retrospective study between January 1, 2018 and January 31, 2019 at the Private Nisa Hospital obstetrics outpatient clinic. Patients who applied olive oil to their breasts during the last trimester pregnancy period (olive oil group n=80), patients who applied madecassol cream to their breasts grouped (centellaasiatica extract n=80) and patients who do not apply any care per nipple (n=120) Socio-demographic characteristics and visual assessment data of breast condition on the 2nd and 5th days after birth, in the file belonging to the patients LATCH Data on breastfeeding assessment scale and Nipple pain data on visual analoug scale (VAS) were used in the study. Results:On the 5th day postpartum, nipple redness was obtained in 51.7% of the non-practicing group, 27.5% in the madecassol cream group and 21.3% in the olive oil group (p<0.001). On the 5th day of postpartum, the rate of nipple crust was obtained as 18.3% in the non-application group, 8.8% in the madecassol cream group and 6.3% in the olive oil group (p=0.020). On postpartum 5th day, VAS values for nipple pain and 2nd and 5th day LACTH values on which breastfeeding success was evaluated were found to be lower than the other two groups (p<0.05). Conclusion:Our study shows that the use of olive oil and madecassol cream starting from pregnancy period is a safe and useful choice for preventing nipple injury during breastfeeding compared to patients who have not applied any application.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 225
Atıf : 50
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini