Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 5
Acik Anlatim Destekli Dilsel Girdi İslemleme ve Dilsel Cikti Egitiminin İkinci Dil Bicimbilgisi Gelisimine Etkisinin Arastirilmasi
2020
Dergi:  
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, dilsel girdi işlemleme (input) ve dilsel çıktı (output) eğitimlerinin İngilizce’deki geçmiş zaman ekinin (-ed) edinimine olan etkisini araştırmıştır. Ayrıca, çalışmada açık anlatım destekli dilbilgisi eğitiminin (explicit information) dilsel girdi işlemleme ve çıktı eğitim grupları üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Bu bağlamda, Istanbul’da eğitim dili İngilizce olan bir üniversitenin İngilizce hazırlık okulunda eğitim görmekte olan dokuz sınıf rastgele seçilmiş olup bu sınıflar açık anlatım destekli dilsel girdi işlemleme eğitimi grubu (n=28), sadece dilsel girdi işlemleme eğitimi grubu (n=32), açık anlatım destekli dilsel çıktı eğitimi grubu (n=32) ve sadece dilsel çıktı eğitimi grubu (n=36) olmak üzere dört deney grubuna ve bir de kontrol grubuna (n=16) rastgele dağıtılmıştır. Ön ve son testler göstermiştir ki bu dört deney grubunun, aldıkları eğitim sonucunda hedef dilbilgisi yapısı ile ilgili verilen hem kavrama hem de çıktı testlerinde kontrol sınıfından daha fazla başarı göstermişlerdir. Ayrıca sadece dilsel girdi işlemleme eğitimi ve sadece çıktı eğitimi alan gruplar kavrama ve çıktı testlerinde eşit düzeyde performans gösterirken, bu gruplar açık anlatımlı dilbilgisi eğitimi ile desteklendiğinde girdi işlemleme eğitimi grubu çıktı eğitimi alan gruptan kavrama testlerinde daha başarılı bulunmuştur. Bu sonuç, ilgili alınyazın için oldukça önemli bir sonuçtur, çünkü bu sonuç göstermiştir ki açık anlatımlı dilbilgisinin, girdi işlemleme için özellikle hedef dilbilgisi yapısının kavranmasına faydası olduğu görülürken, dilsel çıktı grubuna ise çıktı testlerinde girdi işlemleme eğitimi grubundan daha fazla katkı sağlamamıştır. Araştırmada ortaya çıkan bu önemli sonuca bağlı olarak bu makalede hem Bill VanPatten’a ait olan girdi işlemleme eğitimi modeline katkı sağlanacak hem de sonuçlar göz önünde bulundurularak İngilizce öğretmenlerine bir dizi önerilerde bulunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Mediating Role Of Explicit Information In Processing Instruction and Production-based Instruction On Second Language Morphological Development
2020
Yazar:  
Özet:

This study explored the effectiveness of processing instruction (PI) and production-based instruction (PBI) with and without explicit information (EI) on the acquisition of the English simple past tense regular verb morpheme (-ed). To this end, nine Turkish EFL classes at a preparatory school of an English medium university in Istanbul were randomly selected and assigned into four instructional groups: PI+EI (n = 28), PI-EI (n = 32), PBI+EI (n = 32), PBI-EI (n = 36), and one control group (n = 16). Pre/post-test analyses showed that all the instructional groups outperformed the control group from the pre-test to the posttest. Regarding specific group differences, the PI-EI and PBI-EI groups made equal gains in both interpretation and production tasks. When EI was included as a component, however, the PI+EI group performed significantly better than the PBI+EI group on the interpretation task, while both groups showed equally improved performance on the production task. That is, EI mediated for the greater effectiveness of the PI condition than the PBI condition on the interpretation task. Further comparisons of PI+EI to PI-EI and of PBI+EI to PBI-EI showed no significant difference within the groups. Findings are discussed, implications are provided for the teachers; directions are made for further research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 217
Atıf : 825
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini