Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 88
 İndirme 45
Yapısal Güçlendirme ile Örgütsel Sinizm Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2018
Dergi:  
Mersin University Journal of the Faculty of Education
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin görev yaptıkları okullarda algıladıkları yapısal güçlendirme düzeyi ile ifade ettikleri sinizm düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma Konya il merkezindeki ilkokul ve ortaokullarda görev yapmakta olan 201 öğretmenden oluşan bir çalışma grubundan elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aşamasında Laschinger, Finegan, Shamian ve Wilk (2001) tarafından geliştirilen Çalışma Etkililiği Koşulları Anketi-II ile Brandes, Dharwadkar ve Dean (1999) tarafından geliştirilen Örgütsel Sinizm Ölçeğinin Türkçe uyarlamaları kullanılmıştır. Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı hesaplanarak elde edilen bulgular, katılımcıların görev yaptıkları okullardaki yapısal güçlendirme düzeyine ilişkin algılarının alt boyutlarının tamamı ile örgütsel sinizmlerinin alt boyutlarının tamamı arasında anlamlı, negatif yönde, düşük veya orta düzeyde ilişkiler olduğunu göstermiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda elde edilen bulgular ise öğretmenlerin görev yaptıkları okulların yapısal güçlendirmesine ilişkin algılarının onların bilişsel, duyuşsal ve davranışsal sinizmlerindeki varyansı açıkladığını göstermiştir. Anlamlı yordayıcılara bakıldığında, sinizmin bilişsel ve davranışsal alt boyutlarının okulların yapısal güçlendirme düzeyine ilişkin öğretmen algısının bilgi ve destek alt boyutları tarafından, öğretmenlerin örgütsel sinizminin duyuşsal alt boyutunun ise okulların yapısal güçlendirme düzeyine ilişkin öğretmen algısının bilgi alt boyutu tarafından anlamlı bir şekilde yordandığı görülmüştür. Ulaşılan bulgulara dayalı olarak uygulamaya yönelik iki öneri geliştirilmiştir: (1) Milli Eğitim Bakanlığı ve özel okulların yöneticileri, öğretmenleri görev yaptıkları okulların mevcut durumu ile üst yönetimin değerleri ve amaçlarına ilişkin bilgilendirecek etkili bilgilendirme mekanizmaları kurmalıdırlar. (2) Okul yöneticileri lisansüstü ve hizmet içi eğitimlerinde okul içerisinde destekleyici etkileşimin önemine ilişkin bilgilendirilmelidirler. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Mersin University Journal of the Faculty of Education

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 576
Atıf : 7.915
2023 Impact/Etki : 0.767
Mersin University Journal of the Faculty of Education