Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 117
 İndirme 47
Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrencilere Okuma-yazma Öğretilirken Karşılaşılan Güçlükler ve Geliştirilen Stratejiler
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, ilkokulda görev yapan öğretmenlerin görüşlerine başvurarak genel ve özel eğitim sınıflarında zihinsel yetersizliği olan öğrencilere okuma yazmayı öğretirken karşılaştıkları sorunların çözümünde geliştirdikleri stratejileri belirleyebilmektir. Bu amaç için nitel bir araştırma yöntemi olan fenomolojik araştırma yaklaşımından yararlanılmıştır. Çalışma grubu oluşturulurken, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmış ve sınıfında zihinsel yetersizliği olan öğrencisi/öğrencileri bulunan 13 öğretmene ulaşılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiş ve görüşmeler sırasında araştırmaya gönüllü olarak destek veren sınıf öğretmenlerinin yarı yapılandırılmış görüşme formunda bulunan 6 açık uçlu soruya cevap vermeleri istenmiştir. Araştırmada, nitel araştırmalarda aranan geçerlik ve güvenirlik ölçütlerini sağlamak amacıyla, inandırıcılık, tutarlık, aktarılabilirlik ve teyit edilebilirlik ölçütleri göz önünde bulundurulmuştur. Elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Katılımcı görüşleri ortak temalar halinde birleştirilirken, katılımcı görüşlerinden alıntılar sunulmuştur. Araştırma bulguları ‘öğretmenlerin okuma-yazma öğretim sürecinde benimsedikleri yaklaşım, karşılaştıkları sorunlar, uyguladıkları stratejiler ve geliştirdikleri öneriler’ olmak üzere dört temada değerlendirilmiştir. Bu çalışmada öğretmenlerin tamamının, öğrenci merkezli bir yaklaşım benimseyerek okuma-yazma etkinliklerini zihinsel yetersizliği olan öğrencinin gereksinimlerini göz önünde bulunduracak şekilde gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır. Çocuğu merkeze alan bir yaklaşımla, öğrencinin yetersizliklerine değil yeterliliklerine bağlı olarak gerçekleştirdikleri okuma-yazma etkinliklerinde öğretmenlerin ‘yöntemleri seçerken, araç-gereçleri kullanırken, etkinlikleri düzenlerken’ farklı uygulamalara yer vermeye çalıştıkları anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Strengths and Strategies Developed When Taught Students With Mental Disabilities To Read and Write
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to be able to identify the strategies they have developed in addressing the problems they encounter while teaching students with mental disabilities in general and private educational classes. The phenomological research approach, which is a qualitative research method for this purpose, has been used. During the creation of a working group, the measurement sampling method was used from targeted sampling methods and 13 teachers with mental disabilities were reached in the classroom. The data was obtained through a semi-structured interview form and the class teachers who voluntarily supported the research during the interviews were asked to answer the 6 open end questions in the semi-structured interview form. In the research, in order to ensure the validity and reliability criteria sought in quality research, reliability, consistency, portability and validity criteria have been taken into account. The obtained data was analyzed through content analysis and visual analysis techniques. While the participants' opinions are combined into common topics, citations from the participants' opinions are presented. The research findings have been evaluated on four topics, including "the approach that teachers adopt in the reading-writing teaching process, the problems they encounter, the strategies they implement and the recommendations they develop". In this study, it is understood that all teachers, by adopting a student-centered approach, conduct reading-writing activities in such a way as to take into account the needs of the student with mental disability. With an approach to focusing the child, it is understood that in the reading-writing activities that they carry out depending on the disadvantages of the student, not on their skills, teachers are trying to put in different practices when they 'select methods, use tools, organize events'.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 44.943
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini