Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 35
 Görüntüleme 83
 İndirme 44
Öğretmen Adaylarında Boş Zaman Sıkılma Algısı ve Psikolojik Sağlamlık İlişkisi
2019
Dergi:  
Research in Sport Education and Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı; öğretmen adaylarının boş zaman sıkılma algıları ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma grubunu, 982 (659 kadın ve 323 erkek) öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak ‘Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ)’ ve ‘Boş Zamanlarda Sıkılma Algısı Ölçeği (BZSAÖ)’ kullanılmıştır. Veriler, t-testi, ANOVA ve Pearson Correlation testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların psikolojik sağlamlıkları cinsiyet, spor yapma durumu ve rekreatif etkinliklere katılım sıklığı (RAKS) değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Serbest zamanını; sportif, sosyal ve kültürel/sanatsal etkinliklere katılarak değerlendirdiğini belirten katılımcıların KPSÖ’den aldıkları ortalama puanların daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların boş zaman sıkılma algıları sınıf, spor yapma durumu, RAKS ve serbest zamanı değerlendirme biçimi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Ayrıca yaş değişkeni ile KPSÖ’den alınan puanlar arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde, BZSAÖ’den alınan puanlar arasında ise negatif yönde ve düşük düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. KPSÖ ve BZSAÖ’den alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısı, psikolojik sağlamlık ve boş zaman sıkılma algısı arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları; serbest zaman etkinliklerine katılan bireylerin psikolojik sağlamlıklarının, katılmayan bireylerin ise serbest zaman sıkılma algılarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeyleri arttıkça boş zaman sıkılma algıları azalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Students Have A Free Time and A Psychological Relationship With Teachers
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the relationship between the sensations of fatigue and psychological strengths of the teacher candidates. The research group consists of 982 (659 women and 323 men) teachers candidates. The study used the short psychological well-being measurement (KPSÖ) and the fatigue perception measurement (BZSAÖ) as a data collection tool. The data was analyzed using the T-Test, ANOVA and Pearson Correlation tests. The psychological strengths of the participants vary significantly according to the variables of gender, fitness and frequency of participation in recreational activities (RAKS). The participants who assess their free time by participating in sports, social and cultural/artistic events have been found to have a higher average score from the CPSO. The perceptions of the participants' free time tired varies significantly according to the variables in class, sporting status, RAKS and the way of evaluation of the free time. There is also a relationship between the age shift and the points received from the KPSO in the positive direction and the low level, while the points received from the BZSAÖ in the negative direction and the low level. The correlation ratio between the points obtained from KPSÖ and BZSAÖ shows that there is a meaningful relationship in the negative direction and in the middle level between psychological stability and the perception of fatigue in the free time. Research results show that individuals who participate in leisure activities have a higher mental stability, and those who do not participate in leisure activities have a higher sense of fatigue. As the levels of psychological stability of the participants increase, the sense of fatigue in their leisure time decreases.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Research in Sport Education and Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 489
Atıf : 1.079
2023 Impact/Etki : 0.264
Research in Sport Education and Sciences