Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 38
 İndirme 5
Banka Kârlılığına Etki Eden Mikro Değişkenler: Türk Bankacılık Sektöründeki Yerli ve Yabancı Bankalar Üzerine Bir Araştırma
2021
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç - Bu çalışmada, 2009-2017 döneminde Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı mevduat bankalarının kârlılığını etkileyen banka düzeyindeki içsel faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem - Bankacılık sektörüne ait finansal veriler dengeli panel özelliği taşımaktadır. Çalışmada kullanılan veriler Türkiye Bankalar Birliği sitesinde belirli dönemlerde yayınlanan verilerden derlenmiştir. Çalışmaya konu olan 23 mevduat bankasının 11 tanesi yerli banka 12 tanesi ise yabancı mevduat bankasıdır. Bu bankaların 2009-2017 yılları arasında, yıllık frekansta verileri kullanılarak Panel veri analizi yöntemi ile gerçekleştirilen uygulamada, mevduat bankalarının kârlılık ölçüsü olarak varlık karlılığı değişkeni kullanılmıştır. Bulgular - Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, yerli mevduat bankalarının varlık karlılığı; banka yaşı, kredi-mevduat oranı, finansal varlık oranı gibi değişkenlerden anlamlı bir şekilde etkilenmektedir. Panel veri analizinden elde edilen bulgular yabancı bankalar açısından ele alındığında, bankaların varlık karlılığının ana belirleyicilerinin sırasıyla mevduatlardaki büyüme, mevduat-kredi oranı, sermaye yeterlilik oranı, personel giderleri, net ücret ve komisyon gelirleri gibi içsel değişkenler olduğu gözlemlenmiştir. Buna ilaveten, kredi-mevduat oranı ile mevduat bankalarının karlılık ölçüleri arasında ters-U şeklinde, doğrusal olmayan bir ilişki olduğu belirlenmiştir Tartışma - Bankaların karlılığı içsel ve dışsal birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Kontrol edilemeyen dışsal faktörlerin yanında, kontrol edilebilir nitelikteki bankaya özgü faktörlerin karlılık üzerinde önemli etkisi vardır.

Anahtar Kelimeler:

Micro Variables Affecting Bank Profit: A Research On Domestic and Foreign Banks In The Turkish Banking Sector
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to identify internal factors at bank level affecting the profitability of domestic and foreign deposit banks operating in the Turkish banking sector in the period 2009-2017. Method - Financial data of the banking sector carries a balanced panel feature. The data used in the study is collected from the data published in certain periods on the site of the Turkish Banking Union. 11 of the 23 deposit banks that are subject to the study and 12 of the local banks are foreign deposit banks. Between 2009-2017 these banks, using data in annual frequency in the application of the Panel data analysis method, the asset profitability variable was used as the profitability measure of the deposit banks. Results - According to the results obtained in the study, the profitability of the assets of the local deposit banks is significantly affected by variables such as bank age, credit-release ratio, financial asset ratio. When the findings obtained from the panel data analysis are addressed from the point of view of foreign banks, the main determiners of asset profitability of banks have been observed as internal variables, respectively, such as the growth in deposits, the deposit-kredit ratio, the capital-capacity ratio, staff expenditure, net wages and commission revenues. In addition, it has been established that there is a non-linear relationship between the credit-refund rate and the profitability measures of the deposit banks in the form of reverse-U. Dispute - the profitability of the banks is affected by many internal and external factors. In addition to uncontrollable external factors, controllable bank-specific factors have a significant impact on profitability.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.584
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini