Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 88
 İndirme 38
Tasarruflar ve Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Uzun Dönemli İlişki: Oecd Ülkeleri Örneği
2018
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ülke ekonomilerinin belirlenen iktisadi hedeflere erişmesinde, üretken yatırımlar ve bu yatırımların finansmanı kritiktir. Bu yönüyle tasarruflar yatırımların lokomotifi olarak değerlendirilebilir. Tasarrufların bu misyonu göz önünde bulundurulduğunda, belirleyicilerinin neler olduğu dikkat çekicidir. Bu çerçevede, çalışmanın amacı 2006-2015 döneminde 21 OECD ülkesi için tasarruf türlerine göre makroekonomik değişkenlerin etkilerinin Ortalama Grup Dinamik En Küçük Kareler (DOLSMG) panel eş bütünleşme yöntemiyle tahmin edilmesidir. Tahmin sonuçlarına göre; özel tasarrufları kişi başına gelirin, kısa dönem reel faiz oranının ve enflasyonun azalttığı; likiditenin ise artırdığı görülmüştür. Kamu tasarruflarını enflasyonun artırdığı; büyüme oranı, kişi başına gelir, kısa dönem reel faiz oranı ve likiditenin ise azalttığı gözlenmiştir. Ulusal tasarrufları büyüme oranı ve likidite artırırken; kişi başına gelir, kısa dönem reel faiz oranı ve enflasyonun azalttığı tespit edilmiştir. Çalışmada büyüme oranı ve kamu tasarrufları arasındaki negatif ilişki Sürekli Gelir Hipotezi’ne işaret ederken; büyüme oranı ve ulusal tasarruflar arasındaki pozitif ilişki Yaşam Boyu Gelir Hipotezi’ni desteklemektedir. Reel faiz oranlarının tasarruflar üzerindeki negatif etkisi ise gelir etkisinin ikame etkisini aştığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi