Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 49
 İndirme 8
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğrencilerinin Cinsiyete Göre Fiziksel Aktivite Düzeylerinin İncelenmesi
2015
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Fiziksel inaktivite giderek artan bir sorundur. Aktif yaşam tarzının artırılması, ulusal ve uluslararası halk sağlığı önerilerinin önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı Bingöl Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerini saptamak ve cinsiyete göre incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı türdeki bu çalışma 24 Kasım-12 Aralık 2014 tarihlerinde Bingöl ilinde İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’nde öğrenim gören 280 üniversite üniversite öğrencisi ile yürütüldü. Fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ International Physical Activity Questionnare) ile belirlendi. Elde edilen bulguların değerlendirilmesinde Ki-kare testi ile Mann Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 19.97±1.91 yıl öğrencilerinin %59.3’ü (n=166) erkek ve %40.7’si (n=114) kız öğrencidir. Fiziksel aktiviteye bağlı haftalık enerji tüketimi ortalaması 2201.92±2463.52 MET-dakika (dk) idi. Erkek öğrenciler (2084.07±2838.41 MET-dk) ve kız öğrenciler (1325.12±1382.80 Met-dk) arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p < 0.05). Erkek öğrencilerin şiddetli ve orta derceli fiziksel aktivite ve yürüme süreleri kız öğrencilerden anlamlı olarak daha fazla bulundu (p < 0.05). Çalışmaya katılanların toplam fiziksel aktivitelerine göre %23.2’si inaktif, %51.8’i minimum aktif ve %25.0’i sağlık için yeterli düzeyde aktiftir (Health-EnhancingPhysical Activity-HEPA). Erkek ve kız öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p < 0.05). Sonuç: Sonuç olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü erkek öğrencilerinin tüm alt gruplarda kız öğrencilerden fiziksel olarak daha aktif olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin sadece dörtte biri sağlık için yeterli düzeyde aktivite yapmaktadır. Fiziksel aktivite düzeyini artırmaya yönelik uygulamalar önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 312
Atıf : 426
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini