Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 9
Öğretmenlerin Liderlik Düzeyleri ile Uğradıkları Psikolojik Şiddet Düzeyleri Arasındaki İlişki
2021
Dergi:  
Türkiye Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, öğretmenlerin liderlik özellikleri ile uğradıkları psikolojik şiddet (mobbing) düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit edebilmek için yapılmıştır. Bu kapsamda araştırmanın modeli ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklem grubu, farklı eğitim kademelerinde görev yapmakta olan 317 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verileri, Beycioğlu ve Aslan (2010)’ın geliştirdiği Öğretmenlik Liderliği Ölçeği ve Ehi-Yatçı (2011)’nın geliştirdiği Psikolojik Şiddet Ölçeği ile toplanmıştır. Toplanan verilerin analizinde; frekans ve yüzde analizi, Kolmogorov-Smirnov normallik testi, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü anova ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonunda öğretmenlerin liderlik toplam puanı ve meslektaşlarla işbirliği, kurumsal gelişme ve mesleki gelişim boyutlarında cinsiyet, eğitim kademesi, yaş grubu ve deneyime dayalı olarak anlamlı düzeyde bir farklılaşma belirlenememiştir. Öğretmenlerin uğradıkları psikolojik şiddet düzeyleri toplam puanı ve bireyin mesleğine dönük saldırılar, bireyin sosyal hayatına yönelik saldırılar ve bireyin şahsına yönelik saldırılar boyutlarında kadın öğretmenler lehine anlamlı düzeyde bir farklılaşma tespit edilmiştir. Fakat eğitim kademesi, yaş grubu ve deneyime göre anlamlı düzeyde bir farklılaşma belirlenememiştir. Ayrıca, öğretmenlerin liderlik düzeyleri ile uğradıkları psikolojik şiddet düzeyleri arasında negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir..

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Teachers’ Levels Of Leadership and The Levels Of Psychological Violence
2021
Yazar:  
Özet:

This study was done to identify the relationship between teachers’ leadership characteristics and the levels of psychological violence (mobbing) they suffer. In this context, the model of the research is defined as a relative scan model. The study’s sample group consists of 317 teachers working in different educational stages. The research data was collected with the Teaching Leadership Scale developed by Beycioğlu and Aslan (2010) and the Psychological Violence Scale developed by Ehi-Yatçı (2011). In the analysis of the collected data; frequency and percentage analysis, Kolmogorov-Smirnov normality test, independent groups t test, one-way anova and pearson correlation analysis were used. At the end of the study, a significant level of differentiation was not determined based on the overall leadership score of teachers and the cooperation with colleagues, corporate development and professional development dimensions, gender, education stage, age group and experience. The levels of psychological violence in which teachers suffer and the size of attacks on the individual's profession, attacks on the individual's social life and attacks on the individual's individual have been identified a significant differentiation in the benefit of women teachers. However, a significant differentiation has not been determined according to the degree of education, age group and experience. In addition, it has been established that there is a negative meaningful relationship between teachers’ leadership levels and the levels of psychological violence they suffer.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Türkiye Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 154
Atıf : 861
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini