Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 44
 İndirme 10
Türkiye Ekonomisi İçin Finansal Çevrimler ve İş Çevrimleri: Granger Nedensellik Testi
2020
Dergi:  
Pamukkale Journal of Eurasian Socioeconomic Studies
Yazar:  
Özet:

Dünya ekonomisi oldukça sıkı bir entegrasyon sürecine girmiştir. Ekonomide meydana gelen dalgalanmaların anlaşılması, finansal piyasalar ve ekonominin bütünü açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı Türkiye ekonomisinde iş çevrimleri ve finansal çevrimler arasındaki ilişkinin analiz edilmesidir. Bunun için 2003:1 – 2015:12 dönemine ait aylık veriler kullanılarak Türkiye ekonomisinde iş çevrimleri ve finansal çevrimler arasındaki etkileşimler Granger Nedensellik Testi ile saptanmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre reel kredi hacmi endeksi ve konut fiyatları endeksinin makroekonomik değişkenler üzerinde dalgalanmalara sebep olan açıklayıcı değişken olarak öne çıktığı görülmektedir. Çalışmadan elde edilen diğer bir sonuç ise finansal değişkenlerin birbirleri arasındaki ilişkiler ile ilgilidir. Buna göre konut fiyatları endeksi ve reel kredi hacmi endeksi arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Makroekonomik değişkenler ve finansal değişkenler arasındaki bu nedensellik ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda iş çevrimleri ve finansal çevrimler üzerine yapılacak çalışmalarda reel kredi hacmi endeksi ve konut fiyatları endeksinin ekonomideki iş çevrimlerinin analiz edilmesinde açıklayıcı değişken olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Financial Circulations and Business Circulations For The Turkish Economy: Granger Cause Test
2020
Yazar:  
Özet:

The world economy has entered a very strict integration process. The understanding of the volatilities that occur in the economy is very important in terms of the financial markets and the whole of the economy. The aim of this study is to analyze the relationship between business circles and financial circles in the Turkish economy. For this, using monthly data from the period 2003:1 - 2015:12 in the Turkish economy, the interactions between business circles and financial circles were tried to be identified with the Granger Causal Test. According to the results obtained, the real credit volume index and the housing prices index appear as an explanatory variable that causes volatility on macroeconomic variables. Another result from the study is that the financial variables relate to the relationships between each other. According to this, there is a double causal relationship between the housing price index and the real loan volume index. Considering this causal relationship between macroeconomic variables and financial variables, the study on business circles and financial circles has concluded that the real credit volume index and housing prices index can be used as an explanatory variable in the analysis of business circles in the economy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Pamukkale Journal of Eurasian Socioeconomic Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 97
Atıf : 295
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini