Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 53
 İndirme 14
Çalışanların Örgütsel Sinizm Düzeylerinin İncelenmesi: Konya İli Örneği
2020
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Örgütsel sinizm, bireyin istihdam edildiği örgüte karşı olumsuz inanç, duygu ve davranışlar göstermesidir. Çağdaş yönetim konularında hızla yerini almaya başlayan örgütsel sinizm kavramı; örgütsel bağlılık, örgütsel performans, iş tatmini, örgütsel vatandaşlık davranışı, örgütsel gelişim ve değişim faaliyetleri gibi örgüt yararına olan faaliyetleri olumsuz etkileyerek örgütün varlığını tehdit eden bir davranış olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, imalat sanayiinde çalışanların örgütsel sinizm düzeylerini belirlemek ve sosyo-demografik özellikleri ile örgütsel sinizm ve alt boyutları arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını tespit etmektir. Yöntem – Çalışma kapsamında 240 çalışana anket uygulanmış ve bulgular istatistiksel veri analizi programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde; betimleyici analizler, bağımsız örneklemler t-testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular – Analiz sonuçlarına göre katılımcıların genel örgütsel sinizm ortalamaları, bilişsel sinizm, duygusal sinizm ve davranışsal sinizm ortalamaları orta düzeydedir. Çalışanların davranışsal sinizm düzeyleri hem diğer boyutlara göre hem de örgütsel sinizmin geneline göre daha yüksektir. Çalışanların; eğitim düzeyleri, statüleri, gelir seviyeleri ve günlük çalışma süreleri ile genel örgütsel sinizm düzeyleri ve boyutları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi ve statü arttıkça sinizm düzeyinin azaldığını söylemek mümkündür. Tartışma – Analiz sonuçlarına göre, çalışanların bazı sosyo-demografik özellikleri ile örgütsel sinizm ve alt boyutları arasında anlamlı farklılıkların olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of The Organizational Synthesis Levels Of Employees: Conya's Example
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose - Organizational sinism is the manifestation of negative beliefs, feelings and behaviors against the organization in which the individual is employed. The concept of organizational sinism, which is rapidly starting to take its place in the matters of contemporary management, appears as a behavior that threatens the existence of the organization by negatively affecting the activities of the organization’s benefit, such as organizational commitment, organizational performance, work satisfaction, organizational citizenship behavior, organizational development and exchange activities. The aim of the study in this context is to determine the organizational sinism levels of the workers in the manufacturing industry and to identify whether there is a significant difference between their socio-demographic characteristics and the organizational sinism and their subdimensions. Method - In the framework of the study, 240 employees were surveyed and the findings were evaluated using the statistical data analysis program. In the analysis of data; illustrative analyses, independent samples have been used t-test and ANOVA test. Results - According to the analysis results, the participants' overall organizational sinism average, cognitive sinism, emotional sinism and behavioral sinism average are medium. The levels of behavioral sinism of employees are higher compared to both other dimensions and the overall organizational sinism. There have been significant differences between employees’ educational levels, status, income levels and daily working hours and overall organizational sinism levels and dimensions. It is possible to say that as the level of education and status increases, the level of cynism decreases. Debate - According to the results of the analysis, it has been found that there are significant differences between some socio-demographic characteristics of employees and organizational sinism and subdimensions.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 8.787
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini