Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 7
Fiziksel Aktivite İcin Park ve Rekreasyon Alanlari: Engeller ve Tesvikler
2020
Dergi:  
Uluslararası Rekreasyon ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı; park ve rekreasyon alanları kullanıcılarının fiziksel aktivite ile ilişkili parametlerinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, Ankara İlindeki park ve rekreasyon alanlarına gelen katılımcılar oluştururken, örneklem grubunu ise 289 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Katılımcıların, 123’ü erkek ve 166’sı kadındır. Araştırmada; veri toplama aracı olarak, Stanis ve diğ., (2009) tarafından geliştirilen, Gümüş ve diğ., (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan “Fiziksel Aktivite Mekânı Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde; betimsel istatistik yöntemleri (yüzde/frekans), ikili karşılaştırmalarda t-Testi, üç ve daha fazla grup arasındaki farkı belirlemek için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Post-Hoc analizlerinden Bonferroni Testi kullanılmıştır. Katılımcıların, fiziksel aktivite mekânı değerlendirme ölçeği puanlarının, cinsiyet, eğitim seviyesi, medeni durum ve beden kitle indeksi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ancak fiziksel aktivite mekânı değerlendirme ölçeğinin, fiziksel aktivite mekânı seçimi alt boyutu puanlarının düzenli fiziksel aktivite yapma değişkenine göre düzenli fiziksel aktivite yapmayan katılımcılar lehine, fiziksel aktiviteye katılım sıklığını engelleyen unsurlar alt boyutu puanlarının ise yaş değişkenine göre 42-53 yaş grubunda yer alan katılımcılar lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda; cinsiyet, eğitim seviyesi, medeni durum ve beden kitle indeksi değişkenlerinin, mekân seçimini ve fiziksel aktiviteye katılımı etkilemediği ancak düzenli spor yapma değişkeninin, fiziksel aktivite mekânı seçimi üzerinde ve yaş değişkeninin fiziksel aktiviteye katılım sıklığını engelleyen unsurlar üzerinde bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Parks and Recreation Areas For Physical Activity: Barriers and Incentives
2020
Yazar:  
Özet:

This study focused on studying parameters related to physical activities of users of parks and recreation areas. The study population was consisted of those participants who visited park and recreation areas in Ankara Province while the study sample was consisted of 289 voluntary participants. 123 participants were male participants and 166 participants were female participants. In the study "Physical Activity Venue Evaluation Scale” which was developed by Stanis et al. (2009) and Turkish adaptation study of which was conducted by Gümüş et al. (2015) was used as data collection tool. To analyze the data found in the study descriptive statistical methods (percentages/frequency), t-Test for pairwise comparisons, one-way analysis of variance for determining the differences among two or more independent groups and Post-Hoc Bonferroni Test were employed. It was identified that the participants’ physical activity venue evaluation scale scores did not differ statistically in terms of such variables as gender, educational status, marital status and body mass index. However, it was found that there was a statistically significant difference in the scores of physical activity venue evaluation scale, choice of physical activity space on behalf of those who did not perform physical activities regularly in terms of variable of performing physical activities regularly. Also a statistically significant difference was found in the scores of physical activity location selection, factors preventing physical activity participation on behalf of those aged 42-53 years in terms of age variable. As a result of the study it may be suggested that variables of gender, educational status, marital status and body mass index did not affect choosing physical activity space and physical activity participation whereas variable of doing sports regularly affected choosing physical activity space and age variable affected frequency of physical activity participation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası Rekreasyon ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 51
Atıf : 57
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini