Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 122
 İndirme 59
Futbolcuların Algı ve Karar Verme Mekanizmalarının İncelenmesi
2018
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, IQ seviyesi düşük olan düzenli futbol antrenmanı yapan futbolcular ile IQ seviyesi futbolculara göre daha yüksek olan sedanter tıp fakültesi öğrencilerinin algı ve karar verme parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Bölgesel Amatör Futbol Liginde (BAL) mücadele eden Şanlıurfa 11 Nisan spor kulübünden haftada en az 5 gün futbol antrenmanı yapan 26 erkek futbolcu ve Harran Üniversitesi Tıp fakültesinden sedanter 25 erkek öğrenci olmak üzere toplam 51 katılımcı gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan futbolcuların yaş, boy ve kilo ortalamaları sırasıyla 22.70±4,04 yıl, boy 176± 5,96 cm, kilo 69,29±7,44 kg, tıp fakültesi öğrencilerinin yaş, boy ve kilo ortalamaları sırasıyla 21,08±1,22 yıl, 176,48±4,79 cm, 72,21±9,39 kg olarak kaydedilmiştir. Katılımcıların bilişsel testlerinden; IQ (SPM), Dikkat (SİGNAL, SİGNAL SÜRE), görsel hafıza (TAVTMB), determinasyon testi (DT, DT SÜRE), dikkat ve problem çözme (COG), çizgi takibi (LVT), hız mesafe tahmini’ni (HMT) ölçmek için, Psiko-Teknik Viyana sistemi kullanıldı. Spor yapan ve sedanterlerin verileri arasındaki fark için t testi uygulanmıştır. İstatistiksel işlemler için SPSS 16.0 paket programı kullanıldı. İstatistiksel işlemlerin yorumlanmasında anlamlılık düzeyi için 0,05 kabul edilmiştir. Düzenli spor yapan ve sedanter bireylerin IQ (SPM) parametresinde; sedanterlein lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunurken (p<0.01), dikkat (SİGNAL) parametresinde ise düzenli spor yapanların lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). SİGNAL SÜRE, DT SÜRE, COG, HMT değerlerindeki farklılık sayısal olarak düzenli spor yapanların lehine olsa da; istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Ayrıca, TAVTMB, DT ve LVT değerleri arasında düzenli spor yapan ve sedanter arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak; Yapılan çalışmada sporun bireylerin bilişsel parametrelerine olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. İlk öğretim ve orta öğretim dönemindeki çocukların akademik çalışmalarının yanı sıra spor eğitimine de katılmaları bilişsel özelliklerine olumlu anlamda etkisinin olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2018
Yazar:  
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 121
Atıf : 713
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini