Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
Besim Fatih Dellaloğlu’nun Türk Modernleşmesine Bakışı
2021
Dergi:  
Kırıkkale University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Kenan TAZEFİDAN Özet Türkiye Tanzimat’tan beri modernleşme çabasında olan bir ülke olmuştur. Modernleşme hem modern olamama hem de bu durumun farkına varıp modern olmak için çaba harcamak olarak nitelendirilebilir. Bunu yaparken modernliğin oluşumunun bir süreç içerisinde olmasından çok zamansal açıdan değerlendirilip modernliği yakalamak için acele etme, telaş içinde olmaktadır. Bu nedenle Türk modernleşmesi hem yüzeysel hem de değerden ve içerikten kısmen de olsa yoksundur. Yıllarca Türkiye’nin gelişimi önünde duran en büyük engellerden biri bir cemaatleşme durumunun olması, bir grubun beğendiğini ya da okuduğu birini diğer grubun sevmemesi ya da okumamasıdır. Modern olmanın en önemli özelliklerinden biri dünyalı olmak iken Türkiye’de bu uzun yıllar yapılamamıştır. Gerçek anlamda modern ve entelektüel olmak her fikre, konuya ya da düşünceye açık olmayı gerektirir. Türkiye’de modernleşme sürecinde modern olmayı başarabilmiş kişi Besim Fatih Dellaloğlu’na göre Tanpınar’dır. Ona göre, Tanpınar yakın zamana kadar hem muhafazakârlar hem de modernleşmeciler tarafından yanlış anlaşılmıştır. Tanpınar’ın günlükleri ortaya çıkana kadar muhafazakâr olarak nitelendirilmiş ve uzun süre sükût suikastına maruz kalmasına neden olmuştur. Türkiye modernleşmecileri geleneği, geçmişi muhafazakârlıkla paralel görmüşlerdir. Oysaki modern Batının kendisi dahi modernlik yolunda Rönesans ve Reformda kadim Yunan’ı yeniden gündeme getirmişlerdir. Batı’da geçmişle hesaplaşılırken, geleceğe bakarken bile ardına bakmayı ihmal etmemek olarak değerlendirmiştir. Kısaca modern olmak hem sağcılığı, hem solculuğu, hem liberalizmi, hem sosyalizmi hem muhafazakârlığı, hem de ilericiliği içermektedir. Modernlik dışlayıcı değil kucaklayıcıdır. Bu çalışmada, Türkiye modernleşmesini Ahmet Hamdi Tanpınar üzerinden anlatan, yanlış anlaşılan muhafazakârlık ve modernleşme sürecinin nasıl algılanması gerektiği üzerinde duran Besim Fatih Dellaloğlu’nun düşünceleri ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Besi̇m Fati̇h Dellaloglu’nun Turk Modernlesmesi̇ne Bakisi
2021
Yazar:  
Özet:

Kenan TAZEFIDAN Summary Turkey has been a country that has been trying to modernise since Tanzimat. Modernization can be described as not being modern, as well as making an effort to realize this situation and to be modern. When doing this, the formation of modernity is in a process, and it is very temporarily assessed and hurrying to catch modernity, in anxiety. Therefore, the modernization of Turkey is both superficial and even partially lacking in value and content. One of the greatest obstacles to the development of Turkey for years is that there is a state of congregation, that one group likes or read someone that the other group does not like or does not read. One of the most important features of being modern is to be worldwide, but this has not been done in Turkey for many years. To be truly modern and intellectual requires to be open to any idea, subject or thought. The person who managed to be modern in the process of modernization in Turkey is Tanpınar according to Besim Fatih Dellaloğlu. According to him, Tanpınar has been misunderstood by both conservatives and modernists until recently. Tanpınar's diaries have been classified as conservative until it appeared and have caused him to be exposed to a long-term murder. The modernists of Turkey have seen the tradition, the past, parallel to conservation. Even the modern West itself has reorganized ancient Greece in Renaissance and Reform in the way of modernity. In the West, when he is counted with the past, he considers it as not to forget to look back even when he looks to the future. In short, being modern includes both right-wingness, both left-wingness, both liberalism, both socialism, both conservatory and progressive. Modernity is not exclusive, but embracing. In this study, the thoughts of Besim Fatih Dellaloğlu, who talks about modernization of Turkey through Ahmet Hamdi Tanpınar, who stands on how the misunderstood conservation and modernization process should be perceived.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kırıkkale University Journal of Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 2.159
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini