Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 88
 İndirme 55
Türkçe Öğretmeni Adaylarının Konuşma Kaygılarının Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Uluslararası Türkoloji Araştırmaları ve İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkçe öğretmeni adaylarının konuşma kaygı düzeylerini belirlemek ve bu kaygı düzeyinin cinsiyet, sınıf değişkeni, yazma sıklığı, okuma sıklığı ile olan ilgisini tespit edebilmek amaçlanmıştır. "Türkçe öğretmeni adaylarının konuşma kaygıları ne düzeydedir ve konuşma kaygı düzeyleri cinsiyete, sınıf düzeyine, yazma sıklığına, okuma sıklığına göre farklılaşmakta mıdır?" sorularına cevaplar aranacaktır. Bu çalışmada öğretmen adaylarının konuşma kaygıları, hazırlanan Likert tipi bir ölçekle ölçülmeye çalışıldığı için araştırmanın doğasına en uygun araştırma deseni olarak tarama modeli seçilmiştir. Araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Gazi Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Lisans Programında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise (amaçlı örneklem yoluyla seçilen) Türkçe öğretmenliğinin 1 ve 4. sınıflarında okuyan toplam 194 öğrenci oluşturmaktadır. Sevim (2012) tarafından geliştirilen “Öğretmen Adaylarına Yönelik Konuşma Kaygısı Ölçeği" araştırmanın veri toplama aracıdır. Gazi Üniversitesi örnekleminde Türkçe öğretmeni adaylarının konuşma kaygılarını belirlemeye yönelik kullanılan bu ölçek araştırmacı tarafından öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Ölçek, ölçeğin uygulandığı gün içinde derse katılım sağlayan 1 ve 4. sınıf öğrencilerinin tamamına uygulanmıştır. Araştırmada ölçek aracılığıyla elde edilen veriler, IBM SPPS Stastistics 21 programı ile tek yönlü varyans analizi, bağımsız gruplar t testi, Crosstabs frekans ve yüzde hesaplamasıyla çözümlenerek yorumlanmıştır. Yapılan inceleme sonucunda araştırmaya katılan Türkçe öğretmeni adaylarının konuşma kaygı düzeylerinin az olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuç, ölçeğin maddelerine yönelik yapılan incelemelerin sonucu ile de uyumludur. Konuşma kaygısına yönelik olumsuz maddelerde olumlu, olumlu (kaygı verici) maddelerde olumsuz yönde görüş bildirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası Türkoloji Araştırmaları ve İncelemeleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 66
Atıf : 55
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini