Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 71
 İndirme 59
 Sesli Dinleme 1
Yerli ve Yabancı Basında Maraş’ın Millî Mücadelesi
2020
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Maraş halkının işgalci Fransızlara karşı giriştikleri savaştan başarıyla çıkmaları, Türkiye’deki milli mücadelecilerin moralini yükselttiği gibi itilaf devletleri arasında da çatlaklar oluşturmuştur. Bu bakımdan itilaf devletlerinin işgal ettikleri Türk toprakları içerisinde ilk kurtarılan coğrafya olması bakımından Maraş’ın mücadelesi bir cesaret ve kahramanlık timsalidir. Bu çalışma, 1919-1920 yıllarında Maraş halkının Fransızlara karşı vermiş olduğu mücadelenin yerli ve yabancı basındaki yansımalarının örneklerini konu edinmiştir. Bu vesileyle Maraş’ın Milli Mücadele’deki yeri ve öneminin Türk ve Batı kamuoyunda uyandırdığı etkiler mukayeseli bir şekilde verilmiştir. Böylece hem Türkiye’deki yararlı-zararlı basın hem de Batı kamuoyunda yer alan haberler üzerinden tarihi hadiselerin analizinin yapılması amaçlanmıştır. Konunun araştırılmasında; Türkiye’de çıkarılan dönemin basınından “Amal-i Milliye”, “İrade-i Milliye”, “Hâkimiyet-i Milliye”, “Türk Dünyası”, “Sebilürreşad”, “Sırat-ı Müstakim” ve “Açıksöz” gibi Milli Mücadele taraftarı gazetelerin/dergilerin yanı sıra; “Ferda” gibi işgalci sempatizanı yayımlardan da istifade edilmiştir. Buna ilaveten, Türkler aleyhine haber yayımlayan Fransa, Amerika ve Avustralya basınından yararlanılmıştır. Böylece Maraş hadiselerinin dönem içerisinde yarattığı etkiler üzerinde durulmuştur. Konuyla ilgili olarak; Türk basınında büyük bir övünç kaynağı şeklinde haberlerin yapıldığı, yabancı basında ise meselenin Türk-Ermeni veya Müslüman-Hristiyan hesaplaşması şeklinde sunulduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The National Struggle Of Maras In The Domestic and Foreign Press
2020
Yazar:  
Özet:

The successful outcome of the Maraş people from the war they entered against the occupying French, as it raised the morality of the national fighters in Turkey, has also created fractures between the opposition states. In this regard, the struggle of Maraş in terms of being the first rescued geography within the Turkish territory occupied by the opposition states is a bold and heroic timeline. This study focused on examples of the reflections in the domestic and foreign press of the struggle that the people of Maraş had made against the French in the years 1919-1920. In this occasion, the influences of the place and importance of Maraş in the National Struggle in the Turkish and Western public were comparatively given. Thus, it is intended to do the analysis of historical events through both the useful and harmful press in Turkey and the news in the Western public. In the investigation of the subject; from the press of the period issued in Turkey, “Amal-i Millliye”, “Irade-i Millliye”, “Hakimiyet-i Millliye”, “Turkish World”, “Sebilürreşad”, “Sırat-i Müstakim” and “Açıksöz” National Fighting supporters of the newspapers/magazines, as well as from the publications of the occupational sympathy such as “Ferda”. Furthermore, the French, American and Australian press, which published news against the Turks, was exploited. This is the result of the creation of the creation of the creation. In relation to the subject, the conclusion was that the news was made in the form of a great source of pride in the Turkish press, and in the foreign press the issue was presented in the form of Turkish-Armenian or Muslim-Christian calculation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 667
Atıf : 2.480
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini