Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 98
 İndirme 34
Türkiye’de Parasal Aktarım Mekanizması: Teorik Bir Değerlendirme
2020
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Merkez bankalarının uygulamış oldukları para politikalarında meydana gelen değişiklikler parasal aktarım mekanizması üzerinden reel ekonomiyi etkilemektedir. Parasal aktarım mekanizması genel olarak faiz oranı kanalı, varlık fiyatları kanalı, döviz kuru kanalı, kredi kanalı ve beklentiler kanalı olarak gruplandırılmaktadır. Bu aktarım kanallarının etkin bir şekilde işleyişini etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler genel olarak resmi müdahaleler, ekonomideki fiyatlama mekanizması, finansal sistemin yapısı, finansal sözleşmelerin vade yapısı, bankacılık sisteminin finansal durumu, sermaye hareketleri, finansman kaynakları ile hanehalkı ve firmaların finansal yapısı şeklinde sıralanmaktadır. Bu çalışmada parasal aktarım mekanizması ve aktarım mekanizmasını etkileyen faktörler teorik olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, 2001 Krizi sonrası Türkiye ekonomisinde uygulanan para politikalarının parasal aktarım mekanizmasının işleyişi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu doğrultuda incelenen literatür çalışmalarında Türkiye’de genel olarak faiz oranı kanalının, kredi kanalının ve beklentiler kanalının işlediğine fakat varlık fiyatları kanalı ile döviz kuru kanalının etkin işlemediğine yönelik bulgulara ulaşıldığı görülmektedir. Çalışmada Türkiye’de parasal aktarım kanalının işleyişiyle ilgili mevcut durumuna yönelik bilgiler verilmesi ve parasal aktarım mekanizmasının etkin bir şekilde işlemesi için politika önerilerinde bulunulması nedeniyle çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı öngörülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Money Transfer Mechanism In Turkey: A Theoretical Assessment
2020
Yazar:  
Özet:

The changes in the monetary policies that the central banks implement are affecting the real economy through the monetary transfer mechanism. The monetary transfer mechanism is generally grouped as the interest rate channel, asset prices channel, exchange rate channel, credit channel and expectations channel. There are some factors that influence the functioning of these transmission channels effectively. These factors are generally classified in the form of official interventions, the pricing mechanism in the economy, the structure of the financial system, the valley structure of financial contracts, the financial state of the banking system, capital movements, funding resources and the financial structure of households and companies. In this study, the factors affecting the monetary transfer mechanism and the transfer mechanism have been theoretically evaluated. In addition, the impact of monetary policies in the economy of Turkey after the 2001 crisis on the functioning of the monetary transfer mechanism has been studied. In the literary studies studied in this direction, it is seen that in Turkey in general the interest rate channel, the credit channel and the expectations channel are processed but the asset prices channel and the exchange rate channel are not processed effectively. The study is expected to contribute to literature due to the information on the current state of the operation of the cash transfer channel in Turkey and the policy recommendations for the effective processing of the cash transfer mechanism.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 423
Atıf : 3.179
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini