Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 16
Günümüz Eğitimini Yarınlara Hazırlarken Disiplinlerarası Edebiyatın Önemi ve İşlevinin Bilgi Türlerine Etkisi
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Eğitim ve edebiyat bir madalyonun iki yüzü gibidir. Dilin, dolayısıyla bireyin sınırlarını belirleyen temel unsur, edebiyat ve onun eğitimdeki vazgeçilmez işlevidir. Özellikle okul öncesi dönemde kişiliğin oluşması, gelişmesi ve yaratıcılığa dönüşmesi masallar, tekerlemeler, bilmeceler-bulmacalar, ninniler, maniler vb. gibi edebiyatın sözlü kültür ürünleriyle gerçekleşmektedir. Kaliteli eğitim ve öğrenci profil temelinin atıldığı bu dönemde, sağlıklı gelecek nesiller yetiştirmek için çocuklara oldukça verimli bir sözel dönem yaşatmak gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, disiplinlerarası edebiyatın imkânlarından yararlanarak, günümüz eğitimine yönelik çözüm önerileri sunabilmek ve farkındalık yaratabilmektir. Ne yazık ki eğitim sistemimizde okul öncesi döneme yönelik çalışmalar istendik düzeyde değildir. Bunun için çocuk ve gençlik edebiyatı geliştirilerek, özellikle okul öncesi döneme yönelik çalışmalar eleştiri süzgecinden geçirilen materyallerle desteklenmelidir. Nitelikli materyallerin geliştirilmesi ve bunların uygulamalı olarak, oyun biçiminde çocuğa öğretilmesi, çocuğun bilgileri içselleştirmesi, sağlıklı ve bilinçli bir birey olarak yaşaması açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda, üniversitelerde eğitim ve edebiyat fakültelerinin işbirliği içerisinde yürütecekleri disiplinlerarası çalışmaları (edebiyat, eğitim, psikoloji, bilişim teknolojisi, tiyatro, resim, müzik, seramik, ziraat, tıp, hukuk, sanat tarihi vb.) temel alarak Çocuk ve Gençlik Edebiyatı bölümlerinin açılması büyük bir gerekliliktir. Bu bölümlerde aile-çocuk-eğitimci-yazar ortaklığı ile çocuğun yaşayarak öğrenmesinin sağlanması amaç edinilmelidir. Bu eğitim süreci interaktif bir biçimde gerçekleştirilmeli ve ilgili her alan kendi mekânında çocuğa somut olarak sunulmalıdır. Dolayısıyla, günümüzde eğitim-öğretim programlarında yer alması gereken bilgi türlerinde ve içeriklerinde değişiklik yapılmalıdır. Bu doğrultuda, hem eğitim-öğretim alanındaki bilgi türlerinin hem de çocuklara uygulanan eğitim programlarının edebiyat sevgisini aşılamaya yönelik destekleyici özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.744
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini