Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 16
Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Türkçe ve İngilizce Öğretmeni Adaylarının Öz Yeterlilik Algıları
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkçe ve İngilizce öğretmenliği lisans programlarında öğrenim gören öğretmen adaylarının yabancı dil olarak Türkçe öğretimi (YDTÖ) alanında çalışacak öğreticide bulunması gereken niteliklere, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde alan bilgisine, öğretim yöntemleri bilgi ve becerisi boyutlarına yönelik öz yeterlilik algılarının belirlenmesidir. Bu nitel çalışmada odak grup görüşmesi (OGG) tekniğine başvurulmuştur.  Odak grup görüşmesi yoluyla veri toplama sürecinde, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Türkiye’de Akdeniz Bölgesinde bir devlet üniversitesinde Eğitim Fakültesi Türkçe ve İngilizce öğretmenliği lisans programlarının 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören 26 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler, içerik çözümlemesi tekniğiyle incelenmiş ve sınıflandırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların genel olarak YDTÖ süreçlerinde görev alan/alacak öğreticinin Türkçe alan bilgisine hâkim olması, öğretim yöntemleri bağlamında bilgi ve uygulama boyutunda yetkin olması ve bir araç dil bilmesi gerektiği konusunda fikir birliği içinde oldukları görülmüştür. YDTÖ süreçlerini yönetme boyutunda ise Türkçe öğretmeni adaylarının dil öğretim yöntemleri, İngilizce öğretmeni adaylarının ise Türkçe alan bilgisi bağlamında kendilerini yetersiz hissettikleri görülmektedir. Katılımcılar, genel olarak eğitim aldıkları programlarda YDTÖ süreçlerine ayrılan ders saatlerinin arttırılması ve YDTÖ süreçleri için uygulama derslerine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Diğer taraftan, YDTÖ’ nün ayrı bir ihtisas alanı olması nedeniyle bu alanda lisans programı açılmasının, YDTÖ süreçlerinde karşılaşılan sorunlara uzun vadeli çözüm olacağını vurgulamışlardır.

Anahtar Kelimeler:

English and Turkish Teachers In Foreign Language Teaching
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to determine the qualifications that teachers candidates who are studying in the Turkish and English teaching bachelor's programmes should be in the field of Turkish teaching as a foreign language, the knowledge of the field in Turkish teaching as a foreign language, the knowledge of the teaching methods and the skill dimensions. In this category of studies, the focus group conversation (OGG) technique was applied.  In the process of data collection through focus group conversation, a semi-configured conversation form developed by researchers has been used. The research study group, in the 2018-2019 educational year of the 3rd and 4th of the Graduate Programs in Turkish and English Teaching at a State University in the Mediterranean Region in Turkey. There are 26 teachers in their classes. The obtained data is studied and classified using the content analysis technique. According to the results of the research, participants have found that they are in an agreement on the fact that the teacher who will be involved in the YDTO processes in general is the master of the knowledge of the Turkish field, that the knowledge and application in the context of the teaching methods are competent and that a tool language should be known. In the size of managing the YDTO processes, the candidates for Turkish teachers feel insufficient in the context of the language teaching methods, while the candidates for English teachers feel insufficient in the context of the knowledge of the Turkish field. Participants have expressed that in general the programs they receive training should increase the classes dedicated to the YDTO processes and emphasize the practical courses for the YDTO processes. On the other hand, they have emphasized that the opening of a license program in this area, because the YDTO is a separate special area, will be a long-term solution to the problems faced in the YDTO processes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.086
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini