Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 87
 İndirme 24
Algılanan Sosyal Destek ve Dindarlık Düzeyinin Psikolojik Semptomlar Üzerindeki Etkisi
2021
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mevcut çalışmada algılanan sosyal destek ve dindarlık düzeyi ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Dicle Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi’nde okumakta olan 250 (155 kadın / 95 erkek) üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Dindarlık Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, elde edilen veriler, T-Test, Pearson Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Regresyon Analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre anksiyete, depresyon ve somatizasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Algılanan sosyal destek ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkiler açısından; aileden algılanan sosyal desteğin en önemli sosyal destek kaynağı olduğu, aileden algılanan sosyal destek düzeyi ve özel bir insandan algılanan sosyal destek ile depresyon, anksiyete, olumsuz benlik, somatizayon, hostilite düzeyleri arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Arkadaştan algılanan sosyal destek düzeyi ile depresyon ve olumsuz benlik düzeyleri arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu, bunun yanı sıra, aileden algılanan sosyal desteğin, depresyon, anksiyete, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite düzeylerinin en önemli yordayıcıları arasında olduğu belirlenmiştir. Özel bir insandan algılanan sosyal desteğin ise, anksiyete ve depresyon düzeyinin yordayıcılarından olduğu görülmüştür. Dindarlık düzeyi ile psikolojik belirti düzeyi arasında ise herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Elde edilen sonuçlar ilgili alanyazın ışığı altında tartışılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Algilanan Sosyal Destek ve Dindarlik Duzeyinin Psikolojik Semptomlar Uzerindeki Etkisi
2021
Yazar:  
Özet:

The current study is aimed at examining the relationship between the level of social support and religiousness and psychological symptoms perceived. The sample of the study consists of 250 (155 women / 95 men) university students who are studying at the University of Dicle and the University of Fırat. As a data collection tool in the study, Personal Information Form, Multi-Dimensional Detected Social Support Scale, Religious Scale and Short Symptoms Reserve were used. The results of the study analyzed the data obtained by T-Test, Pearson Correlation Screening and Multi-Regression Analysis methods. Research findings found that female participants had higher levels of anxiety, depression and somatization than male participants. In terms of the relationships between social support and psychological symptoms; the social support perceived by the family is the most important source of social support, the level of social support perceived by the family and the social support perceived by a particular person and the negative relationship between depression, anxiety, negative selfishness, somatization, hostility levels. It has been established that there is a negative relationship between the social support level perceived by the friend and the depression and negative levels of self-esteem, and that the social support perceived by the family is among the most important contributors to the levels of depression, anxiety, negative self-esteem, somatisation and hostility. Social support perceived by a particular person has been shown to be the subjects of anxiety and depression levels. There was no connection between the level of religiousity and the level of psychological signs. The results were tried to be discussed under the light of the area concerned.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 844
Atıf : 6.502
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini