Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 15
İtfaiyecilik Bölümü Öğrencilerinde İş Sağlığı Açısından Kardiyorespiratuvar Uygunluğunun Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Research in Sport Education and Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç:İtfaiyeciler mesleğin gerekliliği nedeniyle fiziksel olarak zorlu faaliyetlerle karşı karşıyadır. Arama-kurtarma çalışmaları, yangına müdahale, trafik kazaları... Tüm bunlar ağır kişisel koruyucu ekipman giyerken gerçekleştirilir. İtfaiye personelinin de tüm bu görevleri yerine getirirken fiziksel olarak uygunluğu söz konusudur. Fiziksel uygunluğun sağlıkla ilgili bileşenleri kas gücü, kas dayanıklılığı, esneklik ve kardiyorespiratuvar dayanıklılıktır. Bir itfaiyecinin de mesleki görevlerini güvenli ve etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için nispeten yüksek düzeyde bir kardiyorespiratuvar uygunluğunun olması şarttır. Bu çalışma mesleki performans olarak, fiziksel hazırlığın sağlanması amacıyla, itfaiyecilik bölümü öğrencilerinin kardiyorespiratuvar sağlık yönünden değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem:Çalışma kapsamında kontrol grubundaki bireyler müfredatları içerisindeki haftada 1 gün olmak üzere spor derslerindeki uygulamaları yaparken, araştırma grubundaki bireylere ise özellikle mesleki beceri ve gereklilikleri sağlaması amacıyla kardiyorespiratuvar uygunluğu açısından haftada 3 gün spesifik antrenman ve egzersizlere tabi tutulmuştur. Bu çalışmaya sivil savunma ve itfaiyecilik bölümünden 15 i araştırma, 14 ü kontrol grubu olmak üzere toplam 29 öğrenci katılmıştır. Bulgular:Öğrencilerin yaş ortalaması, araştırma grubu ve kontrol grubu olmak üzere sırası ile 19,6-18,2ağırlık ortalamaları 67,94-68,9 B.K.İ. ortalamaları 22,38-21,8 olarak bulunmuştur. Araştırma grubunun mekik testi sonuçlarına göre maksimal oksijen tüketim kapasitesi(VO2 maks) ön test ve son test ölçümleri arasında anlamlı fark bulunmuştur(p<0,005). Araştırma kapsamında yapılan solunum fonksiyon test analizlerinde öğrencilerin FVC(zorlu vital kapasite),FEV1 ve FEV1/FVC % ön test ve son test ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,005). Sonuç:Yangınla mücadele gibi fiziksel olarak zorlu işlerde çalışan itfaiyecilerin aerobik kapasitelerinin hassas bir şekilde değerlendirilmesi, onların fiziksel yeteneklerini ve mesleki görevlerini yerine getirmelerini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bu sebeple itfaiyecilerin eğitim dönemlerinde kardiyorespiratuvar dayanıklılığını geliştirerek mesleğe fiziksel olarak uygunluğunu sağlamak, ileride oluşabilecek kaza ve meslek hastalıklarının önüne geçebilmek açısından son derece önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

The Department Of Fire Assessment Of Cardiorespiratory Adequacy In The Field Of Work Health In Students
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose:The firefighters are faced with physically challenging activities due to the need for the profession. Search and rescue work, fire intervention, traffic accidents... All of this is done while wearing heavy personal protective equipment. The firefighters are also physically suitable when performing all these tasks. The health-related components of physical fitness are muscle strength, muscle resilience, flexibility and cardiorespiratory resilience. It is also necessary that a firefighter has a relatively high level of cardiorespiratory suitability to be able to perform his professional tasks safely and effectively. This study, as a professional performance, aims to provide physical preparation, to evaluate and improve the cardiorespiratory health aspect of the fire department students. Method:In the context of the study, individuals in the control group perform practices in sports classes, including 1 day a week within the curriculum, while individuals in the research group were subjected to specific training and exercises 3 days a week in terms of cardiorespiratory adequacy in order to provide their professional skills and requirements. The study included a total of 29 students from the Department of Civil Defense and Fire; 15 of the research, 14 of the control groups. Results:Student's average age, research group and control group, respectively, is 19.6-18.2;weight average is 67.94-68.9 BC. The average numbers were 22.38-21.8. According to the research group’s mechanical test results, a significant difference was found between the maximum oxygen consumption capacity (VO2 max) pre-test and final test measurements (p<0,005). The study found a significant difference in respiratory function test analysis between the students' FVC (hard vital capacity), FEV1 and FEV1/FVC percentage pre-test and final test average (p<0,005). The accurate assessment of the aerobic capabilities of firefighters working in physically challenging tasks such as firefighting is critical to ensure that they perform their physical capabilities and professional tasks. Therefore, it is extremely important for firefighters to improve their cardiorespiratory resistance during their training periods, to ensure their physical suitability to the profession, to prevent the incidents and occupational diseases that may occur in the future.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Research in Sport Education and Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 489
Atıf : 1.079
2023 Impact/Etki : 0.264
Research in Sport Education and Sciences