Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 318
 İndirme 43
Refîk-i Tarsusî ve Müşterek Gazelleri
2019
Dergi:  
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Müşterek gazeller, en az iki kişinin iştirakiyle yazılan şiirlerdir. Belirli bir usulün takip edildiği bu tarz şiirlerde mısra ya da beyitler, şairler tarafından belirlenen sıraya göre kaleme alınır. Müelliflerin karıştırılmasını önlemek maksadıyla mısra/beyit başlarına şairlerin isimleri ya da isimlerinin ilk harfleri yazılır. İptidai düzeyde müşterek şiir yazmanın ilk örnekleri, cahiliye dönemi Arap edebiyatında görülür. Bu gelenek, Türk edebiyatında daha çok gazel alanında sürdürülmüştür. Divan edebiyatında müşterek gazelin ilk örneği, XVI. yüzyıl şairlerinden Ahî ve Vasfî tarafından yazılmıştır. XIX. yüzyılda bir artışın görüldüğü müşterek gazel yazma geleneği, XX. yüzyılda da devam ettirilmiştir. Bu tarzı sürdürenlerden biri de Refîk-i Tarsusî’dir. Şairin tespit edilen üç müşterek gazeli, Ezhâr Yâhûd Mecmû‘a-i Eş‘âr adlı eserinde kaydedilmiştir. Bu gazeller, Refîk-i Tarsusî ile her ikisi de Kayserili olan Osman Azmî ve Şeyh Serî tarafından kaleme alınmıştır. Bu çalışmada müşterek gazelin kökeni, müşterek gazel kavramı, divan şiirindeki yansımaları araştırılmış, Refîk-i Tarsusî ve Ezhâr Yâhûd Mecmû‘a-i Eş‘âr’ı tanıtılmış, Osman Azmî ve Şeyh Serî hakkında bilgi verildikten sonra müşterek gazellerin transkriptli metinleri verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Refik-i Tarsusi and Customer Gazels
2019
Yazar:  
Özet:

Consumer gazels are poems written by at least two persons. In this style of poems, in which a particular procedure is followed, myrra or beits are taken according to the order determined by the poets. In order to prevent the confusion of the musicians, the names of the poets or the first letters of their names are written on the mısra/beyit head. The first examples of poetry on the sovereign level are seen in the Arab literature of the ignorance period. This tradition has beenined more in the Turkish literature in the Gazel field. The first example of the Gazelin in Divan literature, XVI. It is written by the poet of the century and by Ahî and Vasfi. The XIX. In the century there was an increase in the client gazel writing tradition, XX. It was continued in the century. One of those who follow this style is Refîk-i Tarsusî. Three of the poet’s tribes were recorded in the book of Ezhar Yehud Mecmûa’i Ashar. These gazels, Refîk-i Tarsusî and Kayserili both were taken by Osman Azmî and Sheikh Serî. In this study, the source of the gazel by client, the concept of the gazel by client, the reflections in the divan poetry were studied, the Refîk-i Tarsusî and Ezhâr Yâhûd Mecmû'a-i Eş'âr were introduced, the information about Osman Azmî and Sheikh Serî was given by client, the transcripted texts of the gazels were given.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 742
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini